У нетрях Мордора добряче "рвонуло", заграву видно досі

13 серпня 2021, 07:45
"Вписати" американське угруповання ППО в наше постсовкове, з об'єктивної точки зору, є архіскладним і подекуди нездійсненним завданням. Але в РФ вже "рвонуло".
ППО США
Резніков запропонував США розмістити ППО на території України / Reuters

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков під час зустрічі в межах робочого візиту до США з очільником американського фонду "Джеймстаун" Гленом Говардом запропонував США розширити пакет у сфері безпеки для України завдяки розгортанню американських сил ППО на території нашої країни.

Природно, що в нетрях Мордора з цього приводу одразу добряче "рвонуло". Заграву від чого видно досі.

Причому мова йшла про винятково оборонні системи озброєння, які за визначенням неможливо використовувати для нападу на когось.

відео дня

Так, сили і засоби ППО можна використовувати для прикриття оперативного розгортання ударних угруповань. Але, мова про них не йшла і не йде, бо США і їх союзники по НАТО не розгортали, не розгортають і не збираються розгортати надалі на нашій території ударні (експедиційні) угруповання військ, призначені для якихось активних дій.

Взагалі ж, ППО - це одна з найскладніших, як технологічно, так і організаційно, військових систем, що функціонують у складі будь-яких збройних сил.

читайте такожКремлівське "мудило" тисне на Україну через мінського психаЯ зараз не вдаватимуся у вузькоспеціалізовані пояснення. Але, зауважу, що "вписування" американського угруповання ППО в нашу постсовкову, з об'єктивної точки зору, є архіскладним, і підозрюю, місцями, нездійсненним завданням. А без цього американська ППО на нашій території буде просто "заважати" українській і навпаки... вони просто будуть обидві небоєздатні... іншими словами - неефективні.

Поєднання двох абсолютно різних в цьому відношенні систем (американської та української) зажадає просто колосальної роботи і зусиль, щоб досягти хоча б мінімально ефективного рівня "спільної працездатності" сил і засобів. До того ж у звичному для ППО "автоматичному" або "напівавтоматичному" режимах (а сучасна війна в повітрі протікає саме в таких ось швидкоплинних форматах).

Абсолютно різний технологічний рівень, алгоритми ухвалення рішень в контурах управління і взагалі... багато у нас ППО-шників англійську знають?

Автоматизовані системи управління, формат видачі ЦУ, робота засобів виявлення і наведення, взаємодія з винищувальною авіацією. Та перераховувати всі "точки неузгодженості" - можна упаритися. Щоб все це пов'язати і поєднати хоча б мінімально, знадобиться сила-силенна часу, сил і засобів.

І це я не кажу про наш цивільний сектор і систему управління повітряним рухом.

Виходи є два:

1. Або тотально перевести нашу ППО на відповідну американську техніку й озброєння, а також принципи і методи її функціонування. Тоді, власне, і американців не буде потрібно тут розгортати... і що-небудь з ними поєднувати, пов'язувати й узгоджувати.

читайте такожПостріл собі в голову: чим страшний новий ракетний комплекс Путіна "Сармат"2. Або якщо так вже закортіло, то, розгорнувши тут американську систему ППО, поставити їй якесь чітко визначене, вузькоспеціалізоване завдання. Наприклад, прикрити наші АЕС, якісь важливі порти або промислові густонаселені центри з правом "працювати" поза нашими системами управління і контролю повітряного простору, самостійно виявляти повітряну загрозу, самостійно її розпізнавати, кваліфікувати і ухвалювати рішення на її нейтралізацію. І молитися богу, щоб вони, в цьому разі, не перебили залишки нашої бойової авіації, а також авіапарк міжнародних і місцевих авіакомпаній.

Обидва варіанти, як ви розумієте, на сьогодні є фантастичними.

№1... потребуватиме суми десь у третину щорічного ВВП України... причому не поступово, а практично одномоментно.

№2... американцям зараз це явно не треба.

Але все ж палаючою загравою на просторах Мордора з цього приводу я цілком задоволений.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти