У Росії було три імперії, а четвертої не бувати

23 серпня 2024, 19:10
1052
У 1991 році стався напіврозпад Російської імперії, легендованої як СРСР.
Путін, Курськ
Володимир Путін і розвал РФ / колаж: Главред, фото: скріншот з відео, deepstatemap.live

Доля Третього Рейху.

У Росії було три імперії, а четвертій не бувати. Перший Рейх - імперія Романових. Другий - СРСР. Третій - РФ. Між ними в 17-19 і в 91 році були періоди напіврозпаду імперії, які закінчувалися її відтворенням.

У 1991 році стався напіврозпад Російської імперії, легендованої як СРСР. Від імперії відкололися великі шматки. Але ядро під назвою РФ залишилося. Здобути свободу від Москви зуміли тільки ті республіки, яким більшовики свого часу присвоїли статус союзних. Іншим не пощастило, вони залишилися провінціями нової усіченої імперії РФ.

відео дня

Причина сьогоднішньої жахливої війни в тому, що тоді напіврозпад не завершився, імперія не розпалася остаточно. Недобита імперія намагається повернути частини, що звільнилися від її влади, і, взагалі, розширювати свій підірваний вплив. Так було і після напіврозпаду 1917-1919 року, коли радянська імперія послідовно знищила незалежність України, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Хіви, Бухари тощо, а потім Латвії, Естонії, Литви, ще пізніше, вже після Другої Світової - країн Східної Європи. Щось схоже намагається (невдало) зробити Путін, прагнучи взяти реванш за напіврозпад 1991 року.

Імперія не може довго терпіти наслідки свого напіврозпаду. Дилема зараз проста: або вона остаточно розпадеться, або продовжуватиме експансію, у спробі відновити свої позиції, поки не призведе до глобальної війни.

Путін оголосив розпад СРСР найбільшою геополітичною катастрофою 20 століття. Зрозуміло, що для тих, хто так вважає, остаточний розпад імперії був би ще більшою катастрофою. Позиція Путіна і його послідовників внутрішньо логічна. А ось позиція більшості російських лібералів позбавлена логіки. Вони сприймають розпад СРСР як визволення, але бояться його природного продовження - визволення народів і регіонів, що входять до москвацентричної імперії РФ. Дозвольте, якщо Туркменія або Грузія вийшли з СРСР, то чому Якутія або Татарстан, наприклад, не мають права вийти зі складу РФ? Тому що в якомусь кошлатому році більшовики за своєю примхою не дали їм статусу союзних республік (у Якутії, до речі, наприкінці 20-х було навіть збройне повстання з вимогою надати їй цей статус)? Сказавши "а", треба говорити і "б". Якщо розпад СРСР був правильний, то і РФ (та сама, тільки сильно усічена імперія) не повинна існувати. Але у більшості "хороших росіян" не вистачає духу це визнати.

Важко прогнозувати, що буде після РФ. Можливо, якісь республіки і регіони виберуть повну незалежність, а інші створять нову вже справжню не москвоцентричну федерацію або конфедерацію. Можуть бути й інші варіанти. Головне, зникне архаїчна імперська держава, яка не може бути ні мирною, ні демократичною, є загрозою для міжнародної безпеки і загрожує ядерною катастрофою.

Історично неминучий процес розвалу Російської імперії приречений завершитися. Усі європейські імперії у 20 столітті розвалилися, крім Російської. Вона як живий труп, гниє заживо, смердить і отруює своїми випорожненнями навколишній світ.

Хто такий Ігор Ейдман

Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968, Горький) — російський соціолог, один з найбільш публікованих дослідників путінізму як соціальної і політичної системи.

З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агенцію "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

З 2002-го по 2005-й рік Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

У 2010-му році виступив одним з підписантів опозиційного листа "Путін повинен піти".

У 2011-му році переїхав до Німеччини.
Ігор Ейдман в 2014-му році випустив книгу "Нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга "Система Путіна: Куди йде нова російська імперія?"
Ігор Ейдман - автор багатьох публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках у соцмережах. У своїх матеріалах він детально розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скрєпи" і "русский мир".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти