В Україні вимальовується головний проблемний регіон

5 вересня 2021, 07:45оновлено 8 вересня 2021, 11:48
Окремість настроїв на півдні очевидна, і це виражене невдоволення регіону, в якому Володимир Зеленський отримав в 2019 році найвищу підтримку.
Прапор, Україна
На Півдні абсолютно не вірять у європейське майбутнє України / УНІАН

По всьому виходить, що у нас вимальовується головний проблемний регіон. Про специфічність наших жителів говорять всі соціологи, а в дослідженні, проведеному в лютому цього року Інститутом соціальної і політичної психології НАПН України, вона проявилася дуже опукло.

Вельми суперечливі політичні погляди жителів півдня. Тут, багато хто здивується, найбільше людей вважають, що Україна повинна бути незалежною – 79,9%, це навіть більше, ніж на українському заході – 77,7%. У той же час 38,8% не бачать нічого хорошого, що ця незалежність принесла (в середньому по країні таких відповідей 21,2%, на Сході – 24,5%). І саме тут найбільше не сприймають націоналізм, який вважають "найнебезпечнішим ворогом народу України, його державності і демократії": 53,4% (в середньому по країні 26,8%, на Сході 38,8%).

читайте такожУ третини українців Зеленський викликає негатив: майже половина не хоче його другого терміну - опитування

відео дня

На півдні більшість виступає за те, щоб в Конституції була закріплена українсько-російська двомовність - 50,7%, проти лише 9,7%, 39,6% не визначилися. Причому конституційне закріплення двомовності тут традиційно популярне: у 2018 році за нього виступало 65,2%, а в 2019-му – 71,9%.

Тут абсолютно не вірять в європейське майбутнє, 67,9% вважають, що "ЄС-красивий міраж, до якого нам не дійти" (по інших регіонах цієї точки зору дотримуються 27-29%).

Жителі півдня скептичніше всіх оцінюють успіхи влади: 84,2% кажуть, що реформи залишилися на папері, при тому, що середній по країні показник 54%. На півдні терпіти не можуть Порошенка, 73,9% звинувачують особисто його в розв'язуванні війни на Донбасі (35% в середньому по Україні), але і Зеленський виявився не кращим, і йому треба йти у відставку – 47% (35% по країні).

Загалом, окремість настроїв на півдні очевидна, і це виражене невдоволення регіону, в якому Володимир Зеленський отримав в 2019 році найвищу підтримку. За даними екзит-полу Центру Разумкова і Київського міжнародного інституту соціології, в першому турі Південь дав йому 42% голосів (Схід – 30,7%, Захід – 21,2%, Центр – 28,6%). У другому турі в Одеській області за нього проголосувало 87%, у Миколаївській – 85,5%, у Херсонській – 83%. Якщо де і є ошукані виборці "зеленої" влади, то ось же вони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти