Варіант концерту в підмосков'ї ідеальний для Кремля

23 березня 2024, 06:47
Цар має "показати силу" і продемонструвати готовність "захищати" країну. Не громадян, а саме країну. Тобто потрібна "перемога" на фронті.
теракт у Москві
Теракт у Москві / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Путіну намагалися перед виборами принести "перемогу", але провалу українського фронту не сталося

При цьому Росія активно працює над виходом на переговори зі зручних для себе позицій.

Зручні позиції - це або перемога на фронті, або будь-які інші складнощі в України (зовнішньополітичний глухий кут, внутрішньополітична криза, руйнування інфраструктури)

відео дня

Але за зовнішньої підтримки з глухого кута з'являється вихід. Усередині країни, незважаючи на вкидання і спроби хитати, "нового майдану" поки що на горизонті не видно.

З ударом по інфраструктурі України виходить "відносно". З одного боку вразили ДніпроГЕС. Але жертви серед мирного населення і паралелі з Каховською ГЕС грають не на руку Москві. Точніше можуть зіграти.

При цьому в саму РФ теж прилітає і "боляче" прилітає.

На цьому тлі цар повинен "показати силу" і продемонструвати готовність "захищати" країну. Не громадян, а саме країну. Тобто потрібна "перемога" на фронті.

Під це військове керівництво навіть намірилося купу нових дивізій і бригад створювати. Але там, крім техніки, потрібен особовий склад у кількості більшій, ніж вдається набрати щомісяця. Тобто потрібна мобілізація громадян.

З останніми проблема: питання участі у війні (не спостереження, а участі) їх сильно лякають. А друга "хвиля міграції" на тлі намальованої "всенародної підтримки царя" виглядатиме якось не надто красиво.

Значить треба народ полякати. І тут приходить на пам'ять історія другої чеченської і підірвані житлові будинки. Бєлгород не підходить - адже там оголосили про ситуацію під контролем і героїчний захист. Не налякає (специфіка солідарності в РФ у тому, що перші дні пролили скупу сльозу про бєлгородців, а коли новини звідти стали звичними, доля тих самих бєлгородців стала нецікавою). Можна було б, як в анекдоті, побомбити Воронеж, але теж не те - треба масштабніше і медійніше (тим паче, що Воронеж уже бомбили під час маршу Пригожина).

І тут варіант концерту в підмосков'ї ідеальний. Це не сама Москва, але поруч. Це картинка, яка лякає публіку, що тусується і ходить на концерти. І це "реальні терористи", а не ракета або БПЛА.

Тому я не здивуюся, якщо вже вранці знайдуть український слід або вб'ють одного з нападників, а в кишені лежатиме візитівка чи то Яроша, чи то Буданова.

Далі трохи істерії і мобілізація.

До речі, розстріл під Москвою в західній пресі чудово перебиває інформацію про жертви внаслідок нічного ракетного обстрілу України. Логіка сприйняття там та сама - війна в Україні стала "звичною", а розстріл у Підмосков'ї - "новинка".

Тому є необхідність, є потрібний час, є подія. Якось так.

Хто такий Ігар Тишкевич

Білоруський аналітик, публіцист, блогер, експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" Українського інституту майбутнього. Автор аналітичних публікацій про білоруську та українську політику й економіку. Дослідницькі інтереси: еволюція політичних систем і політичних інститутів у країнах, що переживають трансформацію; суспільні відносини, можливості корекції системи відносин і впливу на неї; зв'язок економічних відносин і міжнародної політики, взаємний вплив; регіональна політика - Східна Європа і Причорномор'я. Розробив низку навчальних програм і тренінгів з комунікацій, політичних кампаній, пише uifuture.org.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти