Віялові відключення в 21 столітті: чого варто побоюватися українцям

11 листопада 2021, 16:34
Віялові відключення - це ймовірна вимушена міра, що допомагає протягнути і уникнути повного краху в умовах дефіциту енергії.
електроенергія_електричество_тарифи на світло
Чого чекати при віялових відключеннях / regnum.ru

Не хочу нікого лякати, але інфантильна заспокоєність суспільства спантеличує. Пам'ятається, у воєнному 2014 році люди готувалися: утеплювали будинки і квартири, закуповувалися товарами першої необхідності...

Розповім, що таке віялове відключення в 21 столітті. І ця ситуація більш ніж ймовірна.

Віялове відключення - це коли теоретично за оголошеним графіком, а в реалі - в найбільш невідповідний момент в цілих областях, містах і районах на 2-6 годин відключають електрику. Всю електрику.

відео дня

Зрозуміло, що якщо в квартирах немає світла, то на час можна обійтися акумуляторними світильниками або свічками, в кінці кінців. Але не працюють телевізори, аудіосистеми, ігрові приставки, мікрохвильовки, холодильники. Продукти з морозилок доводиться виносити на балкон, якщо на вулиці холодно. Або вивішувати в авоськах з кватирок - був такий лайфхак в радянських гуртожитках.

Але це дрібниця. Страшніше, що не працюють мобільний зв'язок та інтернет (мобільний, в тому числі)! Тому що стільникові станції вимагають електроживлення. І серверні теж.

Неможливо не тільки початитись в ФБ, Інсті або Тік-тоці. Неможливо викликати таксі. Не можна придбати квиток на літак або залізницю. Якщо віялове відключення не зачіпає промислові підприємства, то метро, тролейбуси і трамваї будуть їздити, а якщо зачіпає, то і електротранспорт стане.

Неможливо викликати швидку, хоча нині не факт, що вона і без віялового відключення приїде вчасно. Неможливо, якщо що, попросити допомоги у родичів або друзів, тому що у більшості у нас стаціонарні телефони давно відключені. Неможливо провести якусь оплату через мобільник або комп'ютер.

Багато з нас, коли холодно в квартирах, користуються електроопалювачами або кондиціонерами, включеними на обігрів. Ось це при віялових відключеннях не вийде.

Може скластися враження, що забезпечених людей, що живуть в будинках з автономним електроживленням і опаленням, мине ця біда. Ну, хіба що тих, хто 100-відсотково перейшов на зелену енергетику, яких в Україні практично немає. Решта опиняться в загальному дірявому човні, що черпає бортами. Так як, нагадаю: віялові відключення і загрожують нам всім тому, що не вистачає енергоносіїв. І їх буде не вистачати як бідним, що живуть за рахунок централізованого електропостачання, так і багатим, тому що газ, він в трубі або є, чи ні. Для всіх. Якщо хто раптом щойно придумав вихід, то інформую: систему постачання багатеньких скрапленим газом миттєво не налагодити. Або лівим вугіллям з копанок.

читайте такожВ Україні заговорили про віялові відключення електроенергії: влада зробила заяву

Зрозуміло, що віялові відключення - це ймовірний вимушений захід, що допомагає протягнути і уникнути повного краху в умовах дефіциту енергії. Зрозуміло, що українці, які звикли виживати в нелюдських умовах, пристосуються і до віялових відключень. Пристосувалися ж в 1995-1997 роках, хоча тоді інтегрованість у віртуальний простір була незрівнянно меншою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти