Від агресії Росії проти України виграла одна держава

15 липня 2023, 19:20
Від агресії росії проти України, мабуть, виграла лише одна держава світу - це Туреччина.
Від агресії Росії проти України виграла одна держава
Від агресії Росії проти України виграла Туреччина, вважаэ Олещук / Коллаж Главред, фото: скріншот, president.gov.ua

Насправді, для нас зараз дуже корисно вивчити кейс Туреччини. Дехто називав головним "переможцем" саміту НАТО Швецію, але реальний переможець - це Ердоган. Він учергове показав усім майстер-клас з дипломатії та вміння конвертувати у "золото" буквально все.

У нього був "ресурс" - це членство у НАТО і, як наслідок, право вето на розширення НАТО. І він дуже вигідно продав цей "ресурс", який, теоретично, навіть ресурсом не є. Зокрема, він вибив собі низку преференцій у відносинах з ЄС, поставивши навіть питання про членство у цій організації. Щодо останнього поки що заяв не було, а от про зону вільної торгівлі - були. Що характерно, про "реформи" тут ніхто не говорить. А ще "вибив" контракт на постачання американськких f16, який, свого часу, було заблоковано через купівлю Туреччиною російських С400.

Що характерно, Туреччина продовжує активно торгувати з росіянами, залишаючись для них одним з основних напрямків "паралельного імпорту", що приносить Анкарі солідні гроші. А ще гроші їм приносить "зернова угода", яку Ердоган лобіює та підтримує.

відео дня

Від агресії росії проти України, мабуть, виграла лише одна держава світу - це Туреччина, одержавши купу "бенефітів" як геополітичних та військових, так і суто економічних.

Що цікаво, сама офіційна Анкара залишається тим ще "взірцем" демократії та прав людини. Досить почитати численні звіти різноманітних "правозахисних" організацій, але для Туреччини у відносинах з Заходом це жодних проблем не становить. Вони - сильні, вони - корисні, краще мати їх на своєму боці, навіть якщо самі вони не дуже лояльні та послідовні союзники.

Я думаю нам усім треба дивитися на Туреччину, і робити для себе висновки. Ні, не щодо авторитарних тенденцій внутрішньої політики, але щодо деяких аспектів політики зовнішньої, і висновки тут прості:

- Якщо розвиваєш власний ВПК, то ніхто тобі не заборонить використовувати так, як тобі потрібно;

- Якщо маєш силу, то з тобою будуть рахуватися, і не будуть дивитися на інші "не важливі" моменти;

- Будь-який ресурс, який у тебе є, треба використовувати і вигідно "продавати". Геополітика - не місце для "подарунків". Наприклад, таких, які робила Україна у 90-ті роки, щедро роздаючи ядерний арсенал.

Джерело

Хто такий Петро Олещук?

Петро Олещук - політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка. Народився в Прип'яті в 1983 році. Закінчив у 2006 році філософський факультет університету імені Шевченка. Автор понад 30 наукових праць з політології, пише my.ua.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти