Військові навчання Росії поблизу українського кордону: до чого готується Москва

13 січня 2022, 08:52
Захід, на відміну від Росії, не використовує гасло "Можем повторіть" і робить все, щоб уникнути "великої війни".
Росія продовжує погрожувати війною, граючи на тому, що Захід не хоче
Росія розпочала військові навчання не для того, аби почати "велику війну" проти України, – вона переслідує іншу мету / Reuters

Росія розпочала військові навчання зі стрільбами поблизу з українським кордоном на полігонах Воронезької, Білгородської, Брянської та Смоленської областей, про що повідомила прес-служба Західного воєнного округу РФ. І це на тлі того, як західний світ вже кілька тижнів поспіль закликає Росію припинити ескалацію і забрати свої війська від кордону з Україною. Виникає питання – навіщо це Росії, і до чого вона готується.

Неправильно розглядати війну виключно як збройну агресію – війна ведеться значно більшою кількістю методів, і військова агресія серед них відіграє далеко не найголовнішу роль. Навіть начальник генштабу збройних сил РФ Герасимов у своїй доктрині зазначав, що військова агресія – це лише четверта частина усіх засобів ведення війни, на яку витрачається приблизно чверть фінансування армійських заходів, які здійснює Росія.

Насамперед Росія веде інформаційну війну, тож будь-які дії РФ слід передусім розглядати з інформаційної точки зору. Тим більше, якщо ці заходи відбуваються за межами українських кордонів...

відео дня

Росіяни проводять нинішні навчання на своїй території, але поблизу українських кордонів. Але так чи інакше вони становлять для нас загрозу в купі з іншими заходами РФ.

Втім, слід звертати увагу не стільки на військові навчання і військову загрозу від Росії, скільки на те, коли саме Москва вдалася до цих дій. А ці навчання відбуваються саме в той час, коли Росія веде перемовини на трьох майданчиках із колективним Заходом. Відтак, за допомогою військових навчань зі стрільбами Росія намагається тиснути на західних переговірників, демонструючи власну силу.

Адже, з одного боку, світ побачив силу РФ у Казахстані, де Росія так швидко нібито впоралася з проблемами, оперативно ввівши туди війська. Захід почув цей сигнал і зрозумів, що РФ продовжить тиск. З іншого боку, попри те, що на Заході усвідомлюють наявність проблеми російської агресії, на певний час (приблизно до кінця 2020 року), проблема російської агресії відходила на другий план. Лише активізація Росії, а саме – стягування нею військ до українських кордонів, продемонструвало, що загроза актуальна, й вона нікуди не поділася. Крім того, Захід усвідомив, що ці загрози актуальні не лише для України, але й для західних країн.

читайте такожУкраїна – головна страва у переговорному меню Заходу і Росії

Водночас Росія побачила, що Захід сприйняв накопичення нею сил поблизу українського кордону як привід для проведення переговорів, і переконалася, що такі методі діють. Відтак, РФ вкотре переконалася, що, підтягнувши ще більше військ до українського кордону та здійснюючи інші форми тиску, її ультиматум, озвучений в середині грудня, діятиме. Тому Росія продовжує тиск, у тому числі завдяки цим навчанням.

Тому військові навчання РФ у чотирьох областях слід сприймати не як загрози для України і підготовку до вторгнення, а як тиск на Захід і погрози йому, а також тиск на тих, із ким Росія сьогодні веде перемовини.

Тобто, таким чином, Росія просто створює вигідний їй фон для проведення переговорів із Заходом. І ці навчання – це лише один із способів тиску на переговірників з США та ЄС.

читайте такожЗагроза "великої війни": чи піде Росія в наступ на Україну в 2022 році

Підтвердженням цих слів може служити і кількісний показник: Росія задіяла для цих навчань не так багато техніки (до 300 одиниць) та особового складу (до 3 тисяч). Втім, більшу роль тут відіграє сам факт навчань, а не їхні масштаби. Захід відреагував на наявність російських військ уздовж українського кордону та висунув вимогу відвести їх від кордону й шукати шляхи деескалації ситуації, але Росія не тільки не зробила цього, вона ще й почала навчання зі стрільбами. Таким чином, Москва продемонструвала, що повністю ігнорує позицію і заклики Заходу.

Тож не важливо, скільки в навчаннях задіяно одиниць військової техніки і військовослужбовців – важливий сам факт навчань, бо він демонструє світові, що Росія буде тиснути далі.

читайте такожНаступ скасовується – Росії нічим воювати

Путін переконався, що тиснути на Захід потрібно всіма можливими методами, і одним із визначальних методів тиску є військовий. Тож військові навчання росіян – це демонстрація власної могутності. Для РФ життя її громадян нічого не варте, а Захід цінує життя людей і не хоче воювати. Західні демократії навоювалися у першій половині ХХ століття та засвоїли уроки з цієї війни. На Заході немає гасел "Можем повторить", тоді як Росія продовжує погрожувати саме війною, граючи на тому, що Захід не хоче "великої війни".

Богдан Петренко, політолог, конфліктолог, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти