Вийти з "Мінська" Україні було б вигідно, але ми не можемо зробити це першими

17 лютого 2022, 06:51
У випадку, коли Росія визнанням "ЛДНР" вийде з Мінських домовленостей, вона отримає порцію серйозних наслідків і хтось хоче ці наслідки перекласти на Україну.
Валерия Фор-Мунтян
Депутат партії Еммануеля Макрона Валерія Фор-Мунтян запропонували України вийти з Мінських домовленостей/ Reuters

Голова парламентської групи дружби Франція-Україна Валерія Фор-Мунтян та депутатка партії "Вперед, республіко!" Еммануеля Макрона у Національній асамблеї заявила, що Україна може вийти з Мінських угод, якщо вони її не влаштовують.

Ця заява зроблена або від непродуманості, або від провокативності. У нас зараз склалася ситуація, коли Росія де-факто впритул наблизилася до виходу з Мінських домовленостей, бо якщо визнання квазіреспублік "ЛДНР" відбудеться офіційно, це припиняє існування Мінських домовленостей за визначенням.

Тому що Мінські домовленості - це домовленості під контроль України українських територій ОРДЛО. Але "народ взбунтовался и ему нужно что-то предложить", тому і пропонують їх повернути Україні на російських умовах.

відео дня

Але не можна говорити про ремонт автомобіля, коли він вже згорів. У ситуації з "Мінськом" те саме - раптом почався шквал ідей про те, як Україні вийти з цих домовленостей. Але чому про це мовчали два останні роки і кинулися тільки зараз, коли Росія от-от вийде?!

Відповідь лише одна - у міжнародних угодах, домовленостях, особливо таких, які є не до кінця формальними (а Мінські домовленості саме неформалізовані), той, хто з них виходить, автоматично програє і стає винуватцем загрози. І якщо зараз це зробить Україна, за тиждень-два чи за день до того, як Росія визнає "ЛДНР", то Росія отримає право поставити питання про те, чому проти неї були запроваджені санкції, а також, оскільки Донбас опиниться "під загрозою", вони виправдають незаконний акт окупації тим, що вони нібито його рятували.

Тому ті, хто почав говорити про вихід України з Мінських домовленостей, фактично належать до двох груп:

  • Відверті вороги, що працюють на Росію і просувають ці тези, аби підняти бурю у суспільстві і змусити ухвалити рішення про вихід;
  • Корисні ідіоти - люди, якими легко маніпулювати. Валерія Фор-Мунтян - не з партії проросійської Марін Ле Пен, а з партії Макрона і ніби прямого впливу Росії не мало би бути, але хтось вклав у вуха інформацію про незадоволеність в Україні, через що і була запущена ця теза, тим самим готуючи підґрунтя, яке вигідне виключно Росії.

Адже у випадку, коли Росія вийде з Мінських домовленостей, вона отримає порцію серйозних наслідків і хтось хоче ці наслідки перекласти на Україну.

Звісно, немає підстав вважати, що французька депутатка працює на Росію, але вона не дуже розбирається у причинно-наслідковому зв’язку.

Бо якщо Росія вийде першою, Україна лише констатує, що домовленості припинили своє існування і нема чого буде вирішувати. Для України це було б вигідно, але ми не можемо вийти з "Мінська" першими.

читайте такожЩо дає Москві визнання "ЛДНР"Більше того, мінські переговорні групи були створені на базі нормандського формату. Домовленості зникають, але їх можна буде перебудувати у якийсь інший орган, який буде створений і підтриманий нормандським форматом для того, щоб шукати питання миру.

Тобто щоб якось намагатися протидіяти обстрілам, має бути структура. І якщо повноцінно відновиться робота нормандського формату, оскільки проблема війни нікуди не поділася, може бути створена, умовно, нова тристороння контактна група, у якій знову будуть Росія, Україна та ОБСЄ, але відмінним буде те, що представників ОРДЛО туди вже не можна буде включити, бо це буде знущанням над міжнародним правом. І треба буде будувати нову структуру під зовсім інші питання - не про повернення цих територій, а для забезпечення миру.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, колишній народний депутат України, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти