Візит Пелосі на Тайвань: за ким дзвонить дзвін

2 серпня 2022, 18:30
За прогнозами, вже цього року картковий будинок Китаю почне падати. Наразі це не помітно для решти світу.
пелоси
Пелосі таки прибула на Тайвань / скріншот

Літак з Пелосі сів на Тайвані. Починається візит спікера Палати представників США до незалежної від Китаю країни.

Невеликий офтоп, який додасть трохи контексту події.

Найперше і найголовніше. Попереду у Пекіну жорстка економічна криза. Слідом за дефолтом другого за обсягами девелоперу Евергранде на $300 млрд, настане, як прогнозують, офіційне падіння банків, які вже заморожують рахунки китайців, а вони виходять на протести.

відео дня

Девелопер, що впав, вже тягне на дно решту економіки. Головне - будівництво. На будівництві зав'язана решта економіки. Разом з банками падіння буде дуже сильним. Ще один штрих: загалом Китай стоїть перед прірвою у $8 трлн боргу.

На цьому тлі цієї осені Сі хоче стати фактичним імператором Китаю - не просто отримати ще один строк, а здобути абсолютну владу в КНР. На десятиріччя. І в цілому він це зробить в будь-якому разі. Бо він диктатор і діє як диктатор. Але є але.

За прогнозами, вже цього року картковий будинок Китаю почне падати. Наразі це не помітно для решти світу. Ну, майже. Але зрештою вплине на всіх.

В кінці цього шляху Китай, як потужна сила, в тому сенсі, в якому ми за останні 20 років звкили його бачити, або зникне з карти світу, повернувшись, як і Росія, до стану економіки рівня 1990-х років. Або катастрофічно втратить позиції. І вплив.

А що буде, якщо Китай піде на збройний конфлікт? Це лише прискорить падіння. Бо санкції зроблять з Китаю теж саме, що з Росією. Диряве авторитарне корито, з яким ніхто не хоче мати справу. І якщо Китай почне стріляти - це саме те, що допоможе нам всім якнайшвидше вирішити проблему з диктаторами.

Росія вже на дні і прискорює падіння. Китай поспішає слідом. Хоча досі робив це самотужки - через вади власної комуністичної політики.

В будь-якому разі ми з вами є свідками початку занепаду диктатур. І свідками сейсмічних реакцій, які можуть привести всіх нас до нового і цікавого світу. Де буде трохи менше авторитаризму. І трохи більше надії для всіх, хто прагне свободи, але лишається за гратами диктаторів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти