Візит Зеленського до Аргентини: основні факти

12 грудня 2023, 06:10
Контакти з Мілеєм для України - це ще і додаткові дипломатичні можливості на майбутнє.
Владимир Зеленский в Аргентине
Візит президента до Аргентини / Колаж Главред, фото president.gov.ua

Прочитав багато різного про візит президента нашої держави до Аргентини. Особливо обдаровані люди встигли уже багато різного написати, але мене цікавлять більш серйозні і важливі факти.

А факти наступні.

Обрання вперше за тривалий час лідером Аргентини політика, що виразно орієнтується на Захід та займає відверто проукраїнську позицію, серйозний шанс та можливість для України. Тривалий час Аргентина (як і чимало інших латиноамериканських держав) намагалася грати в "протиставлення Заходу", квінтесенцією чого мав стати вступ до БРІКС - організації, яка як альтернатива "Заходу" і замислювалася, і яка тривалий час була серед улюблених геополітичних іграшок одного бункерного діда. І от президентом Аргентини стає Х. Мілей, і все, ніхто уже ні до яких БРІКС не йде. І це вже серйозно, бо опора на ідею, що він створює якусь "альтернативу Заходу", є однією з базових ідеологем кремлівського режиму.

відео дня

Мілей, до всього, від початку повномасштабного російського вторгнення займав виразну проукраїнську позицію, що теж не було типово для аргентинської політики. Отже, для нас це все - шанс змінити розклади у політиці Південної Америки, і досить безглуздо ці шанси гаяти.

Але це не все. І мова тут не лише про Аргентину. Сам Мілей, не зважаючи на свій досить своєрідний імідж, має досить праву економічну програму, і багатьма правими політиками світу розглядається як свій. У тому числі і тими, хто досить неоднозначно ставиться до підтримки України. Наприклад, Мілея з перемогою привітав Д. Трамп. Тому контакти з Мілеєм для України - це ще і додаткові дипломатичні можливості на майбутнє.

Зрештою, це уже певною мірою відігралося, бо В. Зеленський мав в Аргентині досить змістовну розмову з В. Орбаном, який теж приїхав на інавгурацію аргентинського лідера. Орбан, очевидно, теж планував налагодити контакти з екстравагантним президентом Аргентини, і от - точка входу для контактів з нашим дуже складним сусідом. Зрештою, для нас це важливо у контексті рішень, які має ухвалювати ЄС у грудні. Отже, якщо нам тут допоможе певним чином Аргентина - тим краще буде для всіх.

Тривалий час Південна Америка була дуже далекою від України не лише географічно, але й політично. Тепер є шанс щось змінити, шанси треба використовувати, бо історія їх дає не завжди, а у випадку України - ще і не часто.

Хто такий Петро Олещук?

Петро Олещук - політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка. Народився в Прип'яті в 1983 році. Закінчив у 2006 році філософський факультет університету імені Шевченка. Автор понад 30 наукових праць з політології, пише my.ua.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти