Адекватність на нулі: що отримає Путін від продажу газу за рублі

25 березня 2022, 06:25
Це призведе до створення двоконтурної валютної системи - тобто, у РФ буде два курси, зовнішній і внутрішній. Але навіть це економіку агресора не розвалить.
Володимир Путін
Володимир Путін запропонував Європі купувати російський газ за рублі / Reuters

Путін запропонував проводити розрахунки за російський газ, який поставляється до Європи, в рублях. Зазначу, що на сьогоднішній день Росія продає газ в Європу по двох основних каналах - так званим контрактам, куди, в основному, йде трубний газ і які складають більше 80% і близько 10-15% від своїх поставок на спотовому ринку.

У контрактах вказана валюта платежу і формула розрахунку. Зміна способу оплати по суті є порушенням істотних умов договору. Тобто всі європейські країни, які мають з Росією довгострокові контракти, можуть подати на Росію позов до Стокгольмського арбітражу і спокійно його виграти.

Звичайно, Європа абсолютно правильно заявляє про те, що вони не збираються проводити закупівлі в рублях, тому що це є прямим порушенням істотних умов договорів.

відео дня

Інше питання - наскільки реальні такі судові розгляди в нинішніх умовах. Тому що рівень осудності в Росії досяг критичного мінімуму. Якщо Путін особисто прийняв це рішення, то на зворотну він вже не піде. А в умовах безпрецедентних санкційних рішень Росія може просто повністю їх ігнорувати, фактично шантажуючи Європу тим, що залишить її без газу.

В якості конспірологічної версії можна було б припустити, що Путін знає про якусь подальшу ескалацію між ним і Заходом-наприклад, у нього є розуміння, що найближчим часом ця ескалація вийде на якийсь новий рівень і що вона призведе до того, що європейці, незважаючи на те, що для них це буде катастрофою, відмовляться від російських енергоносіїв і введуть енергетичне ембарго. І, щоб не здаватися слабким політиком, щодо якого постійно вводяться санкції, можливо, він і закинув ідею продажу газу за рублі.

Адже замінити російський газ на поставки з інших джерел або іншими постачальниками Європа, на жаль, поки не може. І тоді відсутність газу, з одного боку, означатиме колосальне зростання цін на європейському ринку, а з іншого - дефіцит обсягів. Найшкідливіше з того, чим це загрожує - всеосяжна рецесія (спад) європейської економіки. Тому, швидше за все, європейці на деякий час все ж піддадуться на цей шантаж.

Варто відзначити, що в Росії давно вже обговорюється ситуація з переходом на розрахунки за газ в рублі. Але це не є якимось російським ексклюзивом-наприклад, ті ж саудити вже не перший рік погрожують перейти в розрахунках на юані.

читайте такожВійна України і Росії-чому сторона, що програла втратить всеАле це призведе до створення двоконтурної валютної системи. На першому контурі буде кілька банків, які не заблоковані на Заході і які будуть продавати європейським газовим трейдерам рублі в обмін на Євро. Через нинішню санкційну політику енерготрейдери не будуть відкривати рахунки в російських банках і працювати на внутрішньому російському ринку - вони можуть тільки доручити Європейському банку, в якому обслуговуються, купити рублі для розрахунку за газ.

При цьому всередині Росії заходу євро не буде і ті російські банки, які будуть допущені до цих операцій в зовнішньому кільці будуть закидати євро і для інших банків РФ (в тому числі і для тих, які знаходяться під санкціями), щоб задовольняти їх потреби в іноземній валюті.

Це можливо при відкритій валютній позиції банку, тобто в разі, коли активи у валюті перевищують пасиви. І для того, щоб виконувати нормативи Центробанку РФ, він буде постійно продавати євро внутрішнім банкам.

Цей перетік валюти загрожує величезною комісією, а також тим, що зовнішній рубль буде міцніше на 30-40%, ніж внутрішній. Наприклад, у зовнішньому кільці Євро коштуватиме 100 рублів, а у внутрішньому - 150.

Це фактично можна порівняти з моделлю 100-відсоткової експортної виручки. Раніше Газпром отримував від європейських трейдерів валюту, частину якої він продавав для власних потреб (наприклад, для закупівлі імпортного обладнання), а решту продавав на внутрішньому міжбанківському ринку, звідки валюта перетікала в резервні фонди РФ.

читайте такожОплата газу в рублях, або Чому Путін обманює сам себеЗараз ця модель працювати не зможе, тому що Газпром фактично переведений на повний продаж своєї експортної виручки і може продавати газ в Європу тільки за рублі. А валюта буде накопичуватися на зовнішньому кільці, які будуть уповноважені торгувати рублем. Таким чином, якщо Газпрому потрібно буде оплатити якісь свої потреби, йому потрібно буде закуповувати валюту за більш невигідним курсом.

Крім того, Центробанк РФ де-факто позбавляється можливостей проведення валютних інтервенцій (підтримання або ослаблення курсу національної валюти) і управляти валютною ліквідністю (здатністю погашення зовнішніх боргів) за допомогою продажу експортної виручки.

І незважаючи на те, що в короткостроковій перспективі це призведе до зміцнення рубля, але в довгостроковій тренд на ослаблення рубля залишиться. Більш того, він буде сезонно рухливий - зокрема, коли будуть масові закупівлі російського газу, рубль буде зміцнюватися, а при паузах в закупівлях - девальвувати. І механізмів згладжування цих коливань у РФ вже не буде і курс буде стрибати, як на американських гірках.

І якщо не знати, яким курс буде завтра, то і планувати що-небудь буде складно.

Однак російська економіка - ринкова, а тому дно кризи вона намацає тільки до кінця року. Але це не означає, що 31 грудня під бій курантів російська економіка перетвориться на гарбуз.

Тому що ринкова економіка ніколи повністю не розвалюється - вона має здатність до опору подібно до того, як організм чинить опір якоїсь хвороби. І, на жаль, в 2023 році вступить в силу фактор ринковості, через що вона може підлаштуватися під змінилися зовнішні умови середовища внаслідок санкцій, хоча і буде слабшати.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти