Замість нових боргів - можливості: що Україна повинна отримати від країн G7

25 червня 2022, 15:11
Якщо ми хочемо налагодити з нашими західними партнерами союзницькі відносини, не потрібно засновувати їх на почутті вдячності і залежності.
Велика сімка
Велика сімка може надати фінансову допомогу Україні / Facebook Посольство України в США

Велика сімка радитиметься, яку допомогу надати Україні.

З нашого боку також надійде запит. Будемо просити грошей, причому багато.

Але я завжди вважав, що важливіше грошей-надання можливостей.

відео дня

Припустимо, у тебе є друг і він постійно потребує грошей. Ти можеш позичати йому" до получки", а можеш допомогти запустити свій бізнес або влаштувати на роботу. Або оплатити навчання / курси перекваліфікації.

У першому випадку-і твій друг буде відчувати себе некомфортно, і тобі така дружба рано чи пізно стане в тягар. У другому - ти і друг станете ще більш близькими людьми.

У повісті Бальзака" Гобсек", молодий друг старого скнари бере у нього в борг для відкриття своєї справи і стає успішним буржуа.

Наприкінці твору він запитує Гобсека, чому той просто не подарував йому гроші, адже їх пов'язували дружні стосунки.

На що Гобсек відповідає: "Я позбавив тебе від почуття вдячності і тому ми з тобою найкращі друзі в світі".

Якщо ми хочемо налагодити з нашими західними партнерами дійсно союзницькі відносини, не потрібно засновувати їх на почутті вдячності і залежності. Так, Захід може допомогти нам відновити зруйновану інфраструктуру і зміцнити оборонний комплекс.

Але наші партнери не будуть давати нам гроші на створення робочих місць і розвиток конкурентної промисловості. Все це повинні зробити ми самі.

На жаль, на цей саміт ми не дамо саме цю повістку. Але зустріч сімки - не остання.

Отже, про що потрібно попросити?

Перше. Надання гарантій країн G7 іноземним інвесторам.

Я пропоную наступну схему: створюється міждержавний фонд гарантування інвестицій, який наповнюється на паритетних засадах країнами сімки(наприклад, по одному мільярду доларів від кожної держави, тобто всього 7 млрд. дол.) і нашим урядом (наприклад, на кожен мільярд країн-партнерів, якась сума в гривнях з нашого боку, наприклад, 20 млрд грн., разом 140 млрд грн.).

Гарантії - це не "живі гроші", а так би мовити - "позабалансові зобов'язання".

Вони можуть активуватися, а можуть і ні. Гарантії сімки в доларах - гарантують збереження іноземних інвестицій для великих інвесторів з-за кордону.

А гарантії нашого Кабміну в гривнях-внутрішні інвестиції малого та середнього бізнесу. Тобто, якщо російська ракета або снаряд зруйнують завод - власник отримає компенсацію.

Гарантія повинна бути безкоштовною.

Зараз є ідеї залучити до системи гарантування багатостороннє агентство з інвестиційних гарантій (МіГА), яке співпрацює зі Світовим банком.

читайте такожЗахід хоче зварити Путіна повільно: як і коли закінчиться війна в УкраїніАле така схема не зовсім адекватна обсягу викликів, що стоять перед нами.

МіГа сприяє припливу іноземних інвестицій в країни, що розвиваються, надаючи страхування (гарантії) іноземним приватним інвесторам від некомерційних (тобто політичних) ризиків, пов'язаних з переказом валюти, експропріацією, військовими діями і цивільними заворушеннями.

Підписний капітал МіГа надходить від усіх держав-членів.

Найбільш активно воно діяло до кризи 2008 року. Так, у 2007 році Агентство надало гарантій на 1,4 млрд. дол. США, а за час свого існування з 1988 р.їм було видано гарантій на загальну суму 17,4 млрд. дол. США.

Зараз операції Агентства ще менше, ніж до глобальної кризи.

Видавши понад 900 гарантій, воно допомогло розмістити понад 17 млрд дол. прямих іноземних інвестицій в 96 країнах, що розвиваються.

Як бачимо, інструментарій МіГА не володіє достатнім рівнем, щоб компенсувати наші ризики.

Тільки фонд гарантій Великої сімки на 7 млрд дол. + 140 млрд грн. гарантій від нашого Кабміну може зрушити ситуацію з мертвої точки.

Друге. Надання технологій для країнової спеціалізації.

Такий імпульс свого часу отримав Тайвань, ставши найбільшим виробником чіпів у світі.

Надаючи Тайваню право стати інноваційним лідером з виробництва напівпровідникових продуктів, США прекрасно усвідомлювали рівень геополітичних ризиків в регіоні.

Україна також могла б отримати свою нішу в глобальному поділі праці, значно вище, ніж просто вирощування зерна і видобуток залізної руди.

Які технології захід міг би дати нам на аутсорс? Тема окремої дискусії.

Третина. Відкриття ринків збуту для нашої продукції у форматі "все, крім зброї". Тобто ми можемо реалізовувати без квот і мит будь-яку свою продукцію на ринках Великої сімки в періоді 10-15 років.

Це саме той формат, який витягнув з післявоєнної розрухи Південну Корею, Японію і Німеччину (США відкрили їм свій ринок збуту, часто на шкоду національному автопрому).

читайте такожЗняти хрест або надіти труси: чому Заходу варто поквапитися за допомогою УкраїніЧверть. Бюджетне плече, тобто покриття значної частини нашого річного бюджету, але не просто так, а під програму максимально рішучих податкових і регулятивних реформ.

Адже у нас зараз воістину унікальна можливість зробити те, на що не вистачало сміливості і грошей всі ці роки.

Економіці завдано значної шкоди, вона не зможе фінансувати бюджет за допомогою податків. Це розуміють і наші західні партнери-вони готові покривати 50% нашої дохідної частини і навіть більше.

Так якщо податки в старій парадигмі зібрати все одно не вдасться, то чому б не зробити радикальне зниження податків, перш за все на фонд оплати праці, знизивши фіскальний тиск на працю з 41,5% до 10%.

Плюс зниження ПДВ на вітчизняні товари і Послуги з 20% до 5-10%. Зараз ряд експертних груп намагаються обґрунтувати зниження податків "по чайній ложці" і ці спроби викликають у мене посмішку.

На якій статистичній базі вони роблять розрахунки? На довоєнній? А окуповані території враховують? А те, що ще буде зруйновано?

Їх потуги "розрахувати" і "обґрунтувати" зниження податків на працю аж на " 10%" на базі довоєнної економіки - безглузді.

Це все одно, як розраховувати параметри НЕП в 20-х роках минулого століття на статистичній базі 1913 року.

Загалом, прийшов час рішучих дій і візіонерів, які бачать весь пазл, а не окремі фрагменти. Давайте позбавимо себе від почуття вдячності і отримаємо можливості.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти