Військові навчання в Україні - це червона ганчірка для Путіна, на яку він не може кинутися

1 грудня 2021, 09:04
Якби РФ могла напасти на Україну, вона б вже це зробила. Але росіяни розуміють, що навіть захопивши частину території, її буде важко утримувати.
військові навчання України та США
Для Росії військові навчання в Україні - це черговий подразник / dpsu.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект про допуск іноземних збройних сил на територію України для навчань у 2022 році.

Як уточнюється у пояснювальній записці до документа, його ухвалення "забезпечить виконання завдань у сфері безпеки і оборони в контексті реалізації пріоритетного зовнішньополітичного курсу держави". Зокрема, йдеться про багатонаціональні навчання Об'єднані зусилля-2022, україно-американські Rapid Trident-2022 і Sea Breeze-2022, україно-Британські Козак Мейс-2022, україно-польські Silver Saber-2022, українсько-румунські Ріверайн-2022, а також багатонаціональні навчання Кленова Арка-2022, світла Лавина-2022, і Вікінг-2022.

Цей законопроект - щорічний, його подавали не тільки Зеленський, а й інші українські президенти.

відео дня

Єдине, що в ньому змінюється - це чисельність учасників і кількість навчань. Тобто у нас з кожним роком поглиблюється інтеграція з країнами-партнерами і членами НАТО, відповідно, масштабність навчань також зростає.

Крім того, з року в рік зростає і кількість навчань - якщо раніше, на зорі співпраці, коли тільки починали програму "Партнерства заради миру", було всього два види навчань в році - сухопутні і морські Sea Breeze, тоді як зараз таких навчань близько десятка.

Але незалежно від того, скільки буде навчань і в якій чисельності, у Росії всі плани щодо України вже визначені. І якби Росія могла напасти, вона б уже це зробила. Але вони не можуть, оскільки ціна нападу на Україну набагато вища, ніж цілі, які ставить перед собою Росія, а саме - поглинання України.

Росіяни тверезо оцінюють ситуацію і розуміють, що всю Україну вони поглинути не зможуть, а захопивши навіть частину території, вони будуть не в змозі її утримувати.
читайте такожПутін вибухнув ультиматумом Україні по військах Росії біля кордонів і назвав умову ненападуОднак для Росії навчання в Україні-це черговий подразник і ті "червоні лінії", які Путін малює сам собі (як раніше він сам сказав). Тобто Росія в політичному плані буде робити гучні заяви про те, що навчання їх "напружують", що інтеграція України в ЄС і НАТО - це дуже погано і т.д. до речі, в РФ вже вважають, що поява інфраструктури НАТО в Україні неминуче і це лише справа часу.

У зв'язку з цим, єдине місце, де РФ може максимально напаскудити Україні у відповідь на розширення навчань - тільки на Донбасі шляхом збільшення кількості обстрілів. Плюс провести вже стандартну процедуру "брязкання зброєю" - зібрати якесь угруповання військ і провести навчання навпроти тих районів, де будуть проходити українські навчання. Більше Росія ні на що сьогодні не здатна.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти