Питання застосування зброї проти РФ справді непросте: що варто знати

12 липня 2024, 06:10
598
У США ситуацію з атакою на "Охматдит" проінтерпретували як рядовий епізод війни, який нічого не змінює.
Україна, ПРО США
Застосування зброї по території РФ / Колаж: Главред, фото: Вікіпедія, ua.depositphotos.com

За 2 місяці (з 10 травня, коли почалася активність у районі кордону) росіяни вбили в Харківській області 125 цивільних, у т.ч. - 4 дітей.

772 людини, у т.ч. - 42 дитини, дістали поранення.

Відтоді було знято деякі обмеження на застосування західної зброї по території РФ. Це сталося завдяки концентрації зусиль багатьох людей на одній проблемі.

відео дня

Цікаво подивитися в очі тим українським хлопчикам і дівчаткам, запеклим патріотам, які з піною біля рота доводили, що США нам ніколи нічого не забороняли і це Україна сама вирішила обмежити застосування. Адже цілий Блінкен сказав! Така зворушлива, головне - щира турбота про партнерів не може не вражати.

У США ситуацію з атакою на "Охматдит" проінтерпретували як рядовий епізод війни, який нічого не змінює. Тому й позиція щодо застосування зброї незмінна - можна тільки в ближній зоні. Що виглядає все менш адекватно.

Питання застосування зброї проти РФ дійсно непросте.

Заява нового британського прем'єра в тому дусі, що нічого не зміниться порівняно з позицією попереднього уряду, і Україна сама вирішує, як застосовувати зброю з оборонною метою, показує, що партнери продовжують шукати формулу, щоб їх не звинуватили в прямій атаці на РФ.

За фактом, поки ніхто з тих, хто передав далекобійну зброю, чітко не заявив: "обмежень немає, крім міжнародного гуманітарного права". Тому вся публічна робота для зняття обмежень має тривати, щодо цього має бути стійкий публічний консенсус.

Ініціативи з ППО можна тільки вітати і дякувати за них. Це дійсно посилення. Хоча важко не помітити, що цей процес занадто затягнутий, а обсяги - недостатні. Логістика процесу така, що будуть потрібні місяці на реалізацію обіцянок. Тобто, обіцяне в масі з'явиться до зими. За цей час росіяни доб'ють до, що можна було б захистити.

Таке зволікання можна було зрозуміти спочатку, коли не було відомо, наскільки адекватно наша армія буде застосовувати західні системи ППО. Зараз раціональних аргументів, як на мене, немає, тільки політичні.

Хто такий Олексій Копитько

Радник міністра оборони, блогер, журналіст. Проживає у Харкові. Активно коментує в соцмережах події, що відбуваються в країні і світі. Працював координатором проєкту "Флот-2017". До цього обіймав посаду заступника голови правління Українського центру розвитку музейної справи.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти