Відновлення запасів і держрегулювання "на коліні": якими будуть ціни на АЗС

8 серпня 2021, 06:30оновлено 1 вересня 2021, 12:48
Істотного підвищення вартості палива не відбудеться, оскільки для цього немає об'єктивних причин.
АЗС, бензин, паливо
В Україні продовжує дорожчати паливо / УНІАН

Днями в Мінекономіки оприлюднили нові розрахунки середньої вартості бензину і дизпалива, згідно з якими АЗС має право встановлювати свою націнку. Попутно з цим на українських заправках зафіксували подорожчання бензину А-95.

Поки рано говорити, що подорожчання прямо пов'язане з переглядом цін в Кабміні. Однозначно подорожчання відбудеться, але не по всьому ринку, а тільки на тих заправках, які працюють в нижньому ціновому діапазоні.

Що ж стосується всього ринку, то за останні 30 днів бензин і дизельне паливо подорожчали на 20 копійок. Щодо зрідженого газу зростання більш істотне - 1,25 гривні. Основні причини ті ж, що й раніше, і пов'язані насамперед з тим, що дорожчають нафтопродукти на кордоні. Це автоматично підвищує й ціни в українському роздробі.

відео дня

Ця ситуація не залежить від нас, оскільки вона відбувається через цінову кон'юнктуру, що складається на ринку, і вона не найкраща для всіх країн-імпортерів. Внутрішній ринок України на це активно реагує і відповідає тенденціям європейського ринку – достатньо проаналізувати поведінку цін протягом року, щоб переконатися в тому, що були періоди зниження вартості бензину і дизпалива.

На ринку скрапленого газу ситуація інша. Оскільки цей ринок менш конкурентний і більш тінізований у порівнянні з ринком бензину, і на ньому відсутня можливість створення запасів (це дорого), то він дуже болісно реагує на будь-які перерви в постачаннях. Причина липневого зростання в тому, що вчасно не домовилися про постачання російського ресурсу - як результат на ринку виник ситуативний дефіцит. А у зв'язку з тим, що запасів не було, трейдери були змушені купувати газ у тих, у кого він був. Своєю чергою, останні підняли ціни, щоб заробити.

читайте такожШтучний дефіцит: чому знову дорожчає паливоЗараз ситуація на ринку автогазу вельми заспокійлива - ті постачання, які планувалися в липні, будуть у серпні, і будь-яких побоювань про те, що ціни зростатимуть також, поки немає. Ціни зростатимуть інерційно - наприклад, якщо на оптовому ринку ціна підвищиться на 30%, то зрозуміло, що вони, щонайменше, хоча б наполовину будуть реалізовані в ціні палива, оскільки ніхто не продаватиме газ собі у збиток. Але підвищення ще на гривню не відбудеться, оскільки для цього немає об'єктивних причин. Тому ціна газу до кінця серпня може цілком знизитися до попередніх значень, оскільки зараз трейдери перестрахувалися і зробили достатньо партій нафтопродуктів.

Безумовно, публікація цін Мінекономіки є тим фактором, який підштовхує трейдерів до зміни цін (навіть якщо на це немає об'єктивних причин). Як правило, в таких випадках ми і спостерігаємо цікаву картину, коли після рекомендацій Кабміну про підвищення всі трейдери підвищують ціни, проте знижують у разі рекомендацій далеко не всі.

Проте, загалом починаючи від моменту запуску так званого держрегулювання цін (який придуманий "на коліні" і також реалізований), це призвело до значно більшого зростання цін на заправках у порівнянні з тим, що міг би бути у разі відсутності такого механізму.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проєктів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти