Війна і запаси титану в Україні: про публікацію Newsweek

30 січня 2023, 08:16
У колишньому СРСР частка України у виробництві ільменітових концентратів становила 90%.
Війна і запаси титану в Україні: про публікацію Newsweek
Кристали титану / avamet.ru

США підтримують Україну в тому числі через запаси титану, які фахівці називають "величезними", пише американське видання Newsweek.

Україна є однією з п'яти країн-виробників концентратів титанових руд у світі. На її території зосереджено 20% світових запасів і видобутку цього мінералу.

У колишньому СРСР частка України у виробництві ільменітових концентратів становила 90%. У Житомирській області розташоване найбільше в Європі апатит-титанове Семигородське родовище.

відео дня

Newsweek зазначає, що титан має вирішальне значення для розробки передових військових технологій Заходу (він широко використовується у виробництві літаків, вертольотів, кораблів, танків і ракет великої дальності).

При цьому понад 90% ресурсу США імпортують. Джерело, знайоме з ситуацією в оборонній промисловості США, заявило виданню, що цей метал - "ключова вразливість" Америки.

"Якщо Україна переможе, США та їхні союзники опиняться у вигідному становищі, щоб створити новий канал видобутку титану. Але якщо Росії вдасться захопити родовища і заводи країни, то Москва посилить свій глобальний вплив на все більш стратегічно важливі ресурси", — так малює Newsweek суть титанової колізії.

Автор матеріалу звертає увагу ще й на те, що титан так і не підпав під антиросійські санкції.

Тут ще потрібно додати, що Україна до 24.02. 2022 продовжувала експортувати титанову руду в рашку. Всі 8 років. Хоча та була критично залежна від нас. Переробляли і потім продавали в США. Тому ж "Боїнгу". А ми продавали "металобрухт".

Мій друг Борис Соболєв, колишній заступник міністра фінансів, боровся з цим і багато мені розповідав. Але "помер" при дуже загадкових обставинах....

Україна дуже багата на природні ресурси країна. І війна йде багато в чому і за них.

Пуйло прекрасно усвідомлював, що після того, як ринок сільгоспземель запрацює (а це повинно було статися вже до літа 2022-го) і іноземний спекулятивний капітал зайде в Україну, потім "забрати і поділити" вже не вдасться.

Ще один важливий фактор початку повномасштабної війни, про який замовчують.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти