Війна йде не на визволення, а на виснаження

6 лютого 2024, 08:10
Як я вище написав, наступ на Куп'янськ у РОВ триває вже понад півроку.
Війна йде не на визволення, а на виснаження
ЗСУ / Колаж: Главред, фото: 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада, скріншот: відео

Учора стаття одного відомого і впливового видання про підготовку наступу на Куп'янськ застала мене в дорозі, коли постійно зникав інтернет, а тому своєчасно відреагувати на написане, вже вибачте, не зміг. Але обійти стороною цей матеріал, в якому йдеться про 40 тисяч росіян, 500 танків і 600 ББМ, готових штурмувати Куп'янськ, ну просто не міг.

Почну, мабуть, з того, що наступ РОВ на Куп'янськ інтенсифікували з кінця травня - початку червня 2023 року. Тобто, як такий наступ ведеться вже понад півроку, з каталізацією штурмових дій приблизно з листопада. Хоча загалом спроби повернути контроль над Куп'янським РОВ робили з 2022 року, практично відразу після втечі з міста.

У нинішній же фазі наступу беруть участь підрозділи ГВ "Захід", яка являє собою наступний набір сил і засобів:

відео дня
  • Особовий склад - 57,5 тис;
  • Танки - 750;
  • ББМ - 1 250;
  • Ствольна артилерія - понад 700 од;
  • РСЗВ - понад 200.

При цьому, в районі Бєлгородської області розміщує група прикриття кордону такого виду:

  • Особовий склад - близько 12,5 тис;
  • Танки - 100;
  • ББМ - 150;
  • Ствольна артилерія - 350 од;
  • РСЗВ - 40 од;

Основний напрямок удару на сам Куп'янськ, через Синьківку, де головну роль відіграють 25-та і 138-та ОМСБр, південніше оперує ОМСБр, а вздовж траси Р-07 сили 1 ТА, насамперед 47-та ТД. Саме в зв'язку з цим ГВ "Захід" найбільш насичена танковою компонентою. У ГВ "Захід" танків навіть більше, ніж у найбоєздатнішої і найчисленнішої ГВ "Південь".

Власне, набір, як ви помітили, куди більш об'ємний і страхітливий, ніж у згадуваній статті шановного видання, яка багатьох налякала. То що ж тепер, посипати голову попелом і розмахуючи руками бігати коридорами з криком "Всьо прапало"?

Ні.

Як я вище написав, наступ на Куп'янськ у РОВ триває вже понад півроку. При цьому відносна чисельність ГВ "Захід" за цей період критично не змінювалася. Тобто, РОВ наступають цим складом уже понад пів року, не нарощуючи показники сил і засобів, а перебуваючи в стані регулярної компенсації втрат. Наприклад, у середині грудня 2023 року у складі ГВ "Дніпро" було близько 740 танків. Тобто, приріст невеликий і в рамках компенсації регулярних втрат, з урахуванням можливостей ВПК щодо штатного комплектування підрозділів.

Що цікаво, в середині 2023 року особового складу у "західних" було майже 63 тисячі.

Іншими словами, шановне видання не тільки не дало більш-менш достовірної інформації про угруповання супротивника на плацдармі, а й спромоглося пропустити повз увагу той факт, що СОУ більше ніж півроку стримують переважаючі сили супротивника на Лимано-Куп'янській осі.

Так, не приховую, ситуація на плацдармі стабільно дуже важка. Але така стабільно дуже важка ситуація по всій лінії зіткнень. І єдине, в чому виявилося абсолютно правим шановне видання, то це в тому, що всі дії на ЛБС зараз для РОВ обумовлені не тактичною або стратегічною доцільністю, а політичними мотивами. Після ж захоплення села Крохмальне, у вищого російського керівництва і зовсім спрацював рефлекс, і почалося рясне слиновиділення. Вони вирішили, що захоплення маленького, стертого з лиця землі села, на шостий місяць нескінченних штурмів, дасть їм змогу стрибнути вище за голову, і ось, лівий берег Оскола вже маячить на горизонті.

Щоправда, попередньо, щоб доповзти до лівого берега, треба захопити Піщановку і проповзти 6 км непростим ландшафтом, який прострілюють. Зрозуміло, в лоб ніхто не буде зараз перти, а вчинять по розумному і почнуть рівняти фланги, що вже відчувається по збільшеному пресингу в районі Котлярівки і Кислівки, зі спробою миттєвого прориву бравою важко-броньованою кіннотою. Але...

На сьогодні немає нічого такого, до чого б не були б готові СОУ на цій ділянці театру військових дій. Але проблема не стільки в кількості танків і божевільного м'яса у ворога, скільки в питанні пропорційної їм кількості боєкомплекту.

У грудні 2023 року я написав великий матеріал про майбутню зміну пріоритетів і нову фазу війни, в якій детально розклав, що нам зараз важливо вбивати якомога більше ворогів і палити якомога більше техніки, без прив'язок до територій. Зараз йде війна не стільки на звільнення, скільки на виснаження.

З'ясуйте це вже і прибережіть попіл на інший раз.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти