Війна не скоро закінчиться

29 травня 2023, 19:20
Ворог тільки нарощуватиме силу повітряних ударів. І ми не перші у світовій історії, кому доводиться битися не за життя, а на смерть.
ЗСУ, війна, українські військові
Війна не скоро закінчиться, вважає Юрій Касьянов / фото: 30 ОМБр імені князя Костянтина Острозького

Все дуже просто. Ніхто нічого нового не придумав. Доктрина Дуе в дії. Масовані авіанальоти рулять.

Так німці бомбили Лондон в 1940-му і 1944-му роках; тільки спочатку бомбардувальниками, а потім - крилатими ракетами ФАУ-1 і балістичними ракетами ФАУ-2. Так союзники бомбили Німеччину, знищуючи її військово-промисловий потенціал і ламаючи волю до перемоги. Так американці бомбили Японію і В'єтнам.

І якщо наш ворог зробив висновки з минулих бомбардувань, поміняв тактику і теж перейшов до масованих ударів дронами і ракетами по одній-двом цілям в надії продавити ППО кількістю - то це стара, відома практика. Якщо зі ста бомбардувальників ("шахедів") до важливої мети прорветься хоча б один - завдання буде виконане.

відео дня

Успіхи ворога - це не його заслуга, а наша недоробка.

Наша ППО прикриває не всю територію країни - це неможливо, а важливі об'єкти, ось і виходить, що "шахеди" і ракети збиваються прямо над столицею, і нерідко мопеди долітають до наших західних кордонів, безперешкодно долаючи сотні і сотні кілометрів.

Система ППО повинна розвиватися, "рости" слідом за зростанням загрози, а краще превентивно. І питання не тільки в кількості західних зенітно-ракетних комплексів у нас на озброєнні. "Шахеди "можуть збиватися (і найчастіше збиваються саме так) зенітною артилерією (кулеметами), а крилаті ракети можна збивати "Стінгерами".

Питання в збільшенні кількості мобільних груп мисливців за "шахедами"/ракетами і, - головне - в побудові розгалуженої системи повітряного спостереження, в створенні потужної національної багатокомпонентної системи ППО.

Хто такий Юрій Касьянов

Військовослужбовець ЗСУ, волонтер, активіст ініціативи "Армія SOS", очільний ініціативи "A. Drones". Радіоінженер, спеціаліст з аеророзвідки. Займається виробництвом дронів і БПЛА для української армії і безпосередньо аеророзвідкою, заснував громадське дослідно-конструкторське бюро безпілотної авіації "Matrix-UAV".

Закінчив Київське вище військово-авіаційне інженерне училище в 1991-му, потрапив за розподілом служити в Білорусь. Повернувся до України в 2001 році.

На своїх сторінках у соцмережах активно аналізує ситуацію на фронті.

Ворог буде тільки нарощувати силу повітряних ударів. І ми не перші у світовій історії, кому доводиться битися не за життя, а на смерть. У 1939 році британська протиповітряна оборона виявилася абсолютно не готова до війни. Мережа оповіщення про повітряний напад була в зародковому стані, не було сучасних командних пунктів і системи зв'язку, не вистачало винищувачів, а Лондон захищали тільки 104 зенітних гармати.

Уряду Великобританії довелося докласти титанічних зусиль, щоб створити найкращу в світі систему ППО. І вона була створена вже через рік, і зіграла вирішальну роль в обороні Британських островів. Крім, ясна річ, нових військових підрозділів, нових локаторів, винищувачів і зеніток, був створений Цивільний Корпус повітряних спостерігачів - майже мільйон осіб - в кожному селі були люди, які постійно несли чергування, спостерігаючи за небом. Був створений Корпус жіночої допоміжної служби повітряного спостереження (WAAF), який виконував скрупульозну роботу з відстеження повітряних цілей в центрах ППО, були влаштовані численні бомбосховища, а маленьких дітей до кінця війни вивезли з Лондона в більш безпечну сільську місцевість.

Нам все це ще належить. Війна не скоро закінчиться, і сьогодні вона знову повилазила з екранів телевізорів, лякаючи обивателів вибухами і пожежами навіть у Києві.

На нас чекає велика робота по зміцненню системи ППО, і по створенню надійного, нещадного інструментарію покарання винних у масових обстрілах. Відплата має прийти, і має бути страшною для ворога.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти