Війна прийде в Одесу, або Чим небезпечне для України бурління в Придністров'ї

27 квітня 2022, 18:11
Молдова занадто боїться того, що російські Калібри прилетять по Кишиневу, а тому навряд чи стане допомагати Україні.
Армія Молдови навряд чи стане допомагати Україні
Ближче до травневих російський десант може висадитися в Одесі / ДСНС

Буду міркувати про резони військової операції в Придністров'ї, не вдаючись в деталі, щоб не наговорити зайвого.

Так от, розгромити військове угруповання ра**истів у Придністров'ї – це ліквідувати загрозу удару звідти по Одесі. Що стосується захоплення складу боєприпасів у Ковбасній – це навряд чи: при наступі ЗСУ його підірвуть, причому так, щоб постраждало мирне населення села, а потім звинуватять у цьому Україну, адже підлості ра**истам не позичати.

Але, крім резону, є і складності.

відео дня

Дуже сумніваюся, що президент Молдови Майя Санду звернеться до нас із публічним проханням про допомогу. Якщо не спрацюють зовнішньополітичні чинники, то вона буде коливатися до останнього – такий психотип: на словах рішуча, у справах обережна. Втім, існують і не публічні форми такого звернення.

Ще менше вірю в серйозну участь армії Молдови. Адже в разі її активних дій "Калібри" прилетять по Кишиневу. Ми до цього вже звичні, а в Молдові може виникнути паніка з політичними наслідками для Санду.

І вже зовсім важко мені уявити участь армії Румунії – хоч у переодягненому вигляді, хоч у звичайному. Як країна, що входить до складу НАТО, вона повинна демонстративно залишатися осторонь, щоб не підставляти весь Північноатлантичний блок.

читайте такожРосія на межі і може вести війну високої інтенсивності всього кілька тижнів - Валентин Бадрак

Існує також ризик, що нашою операцією скористаються ра**исти і в цьому випадку висадять десант у район Дністровського лиману, ближче до Придністров'я, щоб підтримати своє тамтешнє угруповання. І тоді виникне небезпека, що ми там загрузнемо, чого допускати категорично не можна.

Якщо діяти розумно, то треба б дочекатися ра**истського десанту на Одесу, бо їх піджимають терміни-символи – 2 травня і 9 травня, розгромити його, а потім уже займатися Придністров'ям. Але це добрі наміри, які занадто рідко відповідають реальному життю.

читайте такожОстанній резерв Путіна: чому Росії конче потрібно втягнути Придністров’я у війну проти України

Загалом, ситуація багатофакторна і неоднозначна (блаженний той, кому завжди все ясно). Не заздрю нашому військово-політичному керівництву, якому доведеться приймати непросте рішення. А доведеться ж.

Олександр Кочетков, політичний аналітик

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти