Війна з Росією – чому все вирішиться влітку

5 червня 2022, 16:35
Війна в Україні може розвиватися далі за двома сценаріями.
Путіну не світить не те що розробка нової зброї, а навіть заповнення техніки, втраченої за час війни
У Криму скоро зрозуміють, що майбутнє з Росією – це злидні і деградація, а майбутнє з Україною – це процвітання і розвиток / Фото УНІАН, pixabay.com

Головний підсумок 101 дня війни, що Україна вже перемогла.

Путін задумував війну як бліцкриг – захопити всю Україну за кілька днів. І це не були тільки його очікування. Американська розвідка в перший день війни передбачала, що Київ впаде протягом 96 годин. Українцям вдалося найголовніше – відстояти свою країну. Війська, які наступали на Київ і Чернігів, були повністю відкинуті на територію Росії. На сході України, після швидкого просування російських військ протягом перших днів війни, наступ був фактично зупинений, і навіть за деякими напрямками, наприклад, Харків, їх вдалося відкинути назад.

Зараз можливі два ймовірних сценарії.

відео дня

Перший – повне звільнення територій і повернення російських військ на кордон 23 лютого, а, можливо, і повне повернення Україною ОРДЛО під свій контроль. Крим у межах цієї фази війни, мені здається, повернути буде практично нереально.

Не сумніваюся, що в українців є і сили, і бажання битися за свою землю і вигнати окупантів. Але тут, на жаль, результат залежить не тільки від українців, а й від бажання Заходу постачати зброю. Все-таки контрнаступ вимагає не тільки величезної мужності і бажання воювати, а й важкої техніки. Поки що новини з Заходу надходять швидше тривожні – там не хочуть, щоб Україна швидко і ефективно перемогла Путіна, і гальмують постачання озброєнь.

Думаю, що реалістичність виконання цього сценарію буде зрозуміла протягом літа. Дуже сподіваюся, що саме цей сценарій реалізується.

Другий – заморозка конфлікту. Багато хто цю війну порівнює з Радянсько-фінською війною 1939-1940 рр. Хоча Фінляндія тоді втратила 11% своєї території, але всьому світу було очевидно, що саме Фінляндія виграла ту війну. Демонстрація своєї сили і волі до незалежності дозволила в підсумку Фінляндії відстояти своє право на власну державу, побудувати багату і сильну країну.

читайте такожЧому запанікувала і метушиться Росія

Україна також показала і Росії, і всьому світу, що, незважаючи на те, що у неї був військовий бюджет в 10 разів менший, аніж у РФ, вона змогла гідно стримати сили противника, що переважали. Ніколи в світі не звучало стільки захоплених відгуків на адресу українського народу і президента.

Тому якщо Захід у певний момент ухвалить остаточне рішення динамити Україну з поставками наступального озброєння, то, можливо, українському керівництву буде мати сенс не кидати солдатів із шашками на російські танки, а спробувати вибудувати сильну, багату і незалежну Україну за таких непростих умов.

Найголовнішим напрямком зусиль має бути вступ до ЄС. Європейські бюрократи починають заговорювати вступ туди України, а деякі вже навіть взагалі висловлюються про нереалістичність цієї ідеї. Тому тут важливо переконати в тому числі і європейську громадську думку, що найголовніший захист ЄС від можливої майбутньої агресії Путіна – це сильна і розвинена Україна. А вступ України до ЄС (для початку отримання статусу кандидата на членство) дасть потужний стимул до соціального та економічного розвитку країни.

читайте такожСто днів війни в Україні. Коли перемога і чого чекати від Путіна: думки експертів

Після того, як ЄС багато років фінансував Путіна і зараз продовжує слати йому сотні мільйонів євро на день, в України є повне моральне право вимагати від європейців допомоги хоча б у вигляді швидкого отримання статусу кандидата в члени ЄС і вступу в найближчому майбутньому.

Незважаючи на те, що 20% території України зараз окуповані Росією, у ЄС вже є досвід прийняття країни зі схожою ситуацією. У травні 2004 року він прийняв Кіпр, незважаючи на те, що 36% острова окуповано Туреччиною.

У тому числі членство в ЄС дало потужний стимул для розвитку Кіпру. Я недавно був і в Республіці Кіпр, і на Північному Кіпрі. Різниця просто вражає. Республіка Кіпр дуже швидко розвивається, залучає інвестиції, міжнародні компанії, IT-індустрію, туристів. Північний Кіпр – територія з незрозумілим статусом і перспективами. ВВП на душу населення там в два рази нижчий, аніж у Республіці Кіпр. Більшість громадян Північного Кіпру хочуть возз'єднатися з Республікою Кіпр.

читайте такожПутін у пастці, Україна звільнить всі захоплені РФ території до кінця року - Тарас Загородній

В України є зараз всі шанси побудувати сильну і багату державу. А в Росії все буде розвиватися рівно в протилежному напрямку. Санкції, введені проти Росії, носять не тимчасовий, а структурний характер. Путін не зможе не те, що розробляти нове сучасне озброєння, але зовсім навіть не факт, що йому вдасться навіть відновити техніку, втрачену під час війни.

Про стагнацію економіки можна забути. Як тепер зрозуміло, це був дуже оптимістичний сценарій. Буде різке падіння ВВП – міжнародні аналітики оцінюють у 8-11%. Я думаю, що падіння буде, як мінімум, в 15%. І в наступні роки падіння продовжиться.

читайте такожРосія на межі і може вести війну високої інтенсивності всього кілька тижнів - Валентин Бадрак

Тоді у жителів окупованих територій, включаючи Крим, буде складатися в головах цілком чорно-біла картина. Майбутнє з Росією – це все більш глибокі злидні та деградація, а майбутнє з Україною – це процвітання, розвиток і членство в ЄС. І тут вже ці окуповані території у складі Росії ніяка держпропаганда не втримає.

Максим Миронов, професор фінансів, доктор Чиказького університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти