Війна у Тайвані малоймовірна, Китай обирає шлях економічної ескалації

6 серпня 2022, 08:40
Ті тези, які вкидають так звані російські політологи та спецслужби щодо відволікання уваги США від України на Тайвань, – не відповідають дійсності.
Війна у Тайвані малоймовірна, Китай обирає шлях економічної ескалації
Ненсі Пелосі / GettyImages

Загострення стосунків між США та Китаєм через Тайвань не призведе до військового протистояння і не відсуне на другий план війну в Україні, оскільки КНР тяжіє переважно до економічної блокади острову.

Візит Ненсі Пелосі на Тайвань – гострий політичний момент, але ще не "початок Третьої світової", яким його оголосили деякі проросійські політологи. Китай радше вдасться до економічних, а не військових дій проти Тайваню, а для США й колективного Заходу загалом ця ситуація не відсуне на другий план війну в Україні.

Нагадаю, що від самого початку своєї політичної кар'єри Пелосі сповідує ідею: одна держава – дві політичні системи.

відео дня

Мовиться про те, що одна держава – Китай, дипломатичні стосунки з яким США встановили у 1979 році. Але водночас є дві політичні системи, що дає можливість функціонувати Тайваню. І тут досить цікава ситуація довкола самого Тайваню, який має назву Китайської республіки.

Саме Тайвань, як Китайська республіка, є однією з держав-співзасновниць ООН і одним з п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН. І лише в 1971 року Республіка Китай поступилася місцем в ООН Китайській Народній Республіці. З того часу ООН і велика частина світової спільноти офіційно визнають юрисдикцію КНР як над материковим Китаєм, так і над Тайванем і Пенху.

Варто говорити й про те, що Китайську республіку Тайвань визнали 23 країни світу. І про те, що аби встановити дипломатичні стосунки з КНР треба або розірвати стосунки з Тайванем, або взагалі не підіймати питання його визнання на міжнародній арені. Показово й те, що обидві "республіки" – Тайвань і КНР – визнають території одна одної як тимчасово не контрольовані. Тобто залишають за собою право їх "звільнення". Саме тому КНР і розганяв військову істерію довкола візиту Пелосі.

На мою думку, загострення ситуації довкола Тайваню дає можливість чинному лідеру КНР Сі Цзіньпіну продемонструвати свою рішучість напередодні партійного з'їзду, де має вирішуватися питання щодо його обрання на наступний, третій термін.

Аналогічна сиутація з прийдешніми перегонами – і на Тайвані. Візит Пелосі підвищує шанси правлячої Демократичної партії знову перемогти на парламентських виборах. І, відповідно, підвищити ставки щодо міжнародного визнання цієї країни.

Варто нагадати, що у схожій ситуації з запланованими візитами лідерів Франції і Литви КНР погрожував їм ледь не військовою агресією. Але цього не сталося. Хоча у КНР є досвід військових ескалацій 1995-1996 років, коли порти Тайваню були піддані ракетних обстрілам з території КНР.

На мою думку, Китай швидше пристане до варіанту економічної блокади Тайваню. Мовилося про заборону КНР на ввезення цитрусових та морепродуктів.

Підтвердженням цього припущення став той факт, що через візит Пелосі міністерство комерції КНР частково припинило торгівлю з Тайванем. Зокрема, Головне митне управління КНР призупинило імпорт цитрусових, філе скумбрії та охолоджених риб-шабель з острова. Крім того, заблоковано постачання піску з материкового Китаю на Тайвань.

Під заборону потрапили понад 3 тисяч товарів від більш ніж 100 продовольчих компаній Як довго діятимуть обмеження, невідомо.

Ситуація дійсно непроста. Але ті тези, які вкидають так звані російські політологи та спецслужби щодо відволікання уваги США від України на Тайвань, – не відповідають дійсності.

Нагадаю, росЗМІ активно поширюють тези, що протистояння між США та КНР через Тайвань нібито витіснить з актуального порядку денного світової спільноти війну рф проти України.

Однак на тлі азійського вояжу Пелосі Сполучені Штати заявили про продовження військової підтримки України і навіть збільшення її масштабів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти