Зустріч лідерів США та Китаю: що чекати Україні

15 листопада 2023, 17:10
Я не очікую від цієї зустрічі якихось проривів, ні в глобальному вимірі, ні в тих питаннях, які стосуються України.
Джо Байден, Сі Цзіньпін
Джо Байден і Сі Цзіньпін / Колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

15 листопада в Сан-Франциско на полях саміту лідерів Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) запланована зустріч президента США Джо Байдена і керівника Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіна.

Навколо цієї зустрічі вже спостерігається певний ажіотаж. Вона вважається головною міжнародною подією листопада. Багато хто очікує, що переговори лідерів США і Китаю можуть істотно вплинути на стан міжнародних відносин, в тому числі і на ситуацію навколо війни між Росією і Україною. Наскільки обґрунтовані такі очікування? Якими можуть бути політичні наслідки цієї зустрічі?

Проблеми, пов'язані з війною між Росією і Україною, напевно будуть обговорюватися на зустрічі лідерів США і КНР, але вони не будуть першочерговими. Головну увагу буде приділено темам, які безпосередньо стосуються двосторонніх відносин між США і КНР – Тайвань, протиріччя в торговельних і фінансово-економічних відносинах. А є ще й гостра криза на Близькому Сході, і ряд інших проблем.

відео дня

Я не очікую від цієї зустрічі якихось проривів, ні в глобальному вимірі, ні в тих питаннях, які стосуються України. Протиріччя між США і КНР занадто глибокі, в тому числі є принципові відмінності в оцінці причин війни між Росією і Україною і умов її припинення. Подолати ці протиріччя за одну зустріч неможливо. У кращому випадку між двома країнами почнеться переговорний робочий діалог, перш за все, з тих тем, які стосуються їх двосторонніх відносин.

Байден, безсумнівно, буде говорити голові Сі про те, щоб Китай не надавав військової підтримки Росії, і щоб КНР не допомагала Росії обходити західні санкції. На що лідер КНР напевно відповість, що Китай за встановлення миру в Україні і не продає зброю Росії. Що стосується торгівлі з Росією, то китайський лідер підкреслить, що це суверенне право Китаю, а Росія – важливий партнер для КНР. При цьому голова Сі засудить санкції США проти китайських компаній, які допомагають РФ обходити західний санкційний режим, і взагалі засудить санкційний режим. Простіше кажучи, в цьому питанні все залишиться так, як є зараз. Китай не буде продавати Росії зброю і боєприпаси (у всякому разі, офіційно і безпосередньо), буде виступати за мир в Україні у форматі простого припинення військових дій. Природно, Китай не відмовиться від активної торгівлі з РФ. Американців задовольнить хоча б те, що Китай не підтримує війну Росії проти України і утримується від прямої військової допомоги Росії.

До зустрічі Байдена і Сі нам треба ставитися без особливих ілюзій. Немає підстав ні для надій, ні для побоювань. Ця зустріч не призведе до припинення війни Росії проти України, тим більше вона не принесе нам справедливого миру. Справа в тому, що Китай сприймає війну в Україні через призму свого протистояння з США. Китаю не вигідна перемога України, так як в Пекіні будуть сприймати це і як перемогу США. Але Китаю не вигідно і надмірне затягування війни, і її ескалація. Ця війна вже створила проблеми для міжнародної торгівлі, і ці проблеми можуть посилитися ще й через війну на Близькому Сході. А для Китаю все добре в міру, в тому числі і міжнародна турбулентність. У свою чергу, США не підуть на мир в Україні на китайських умовах. Будь-яка серйозна поступка Китаю в геополітичних питаннях буде розглядатися в Пекіні як прояв слабкості США. І у Вашингтоні це прекрасно розуміють. Байден не блокуватиме мирні ініціативи Китаю, але США їх ретельно контролюватимуть. У будь-якому випадку, питання про умови припинення війни між Росією і Україною не може вирішитися без участі самих воюючих сторін.

Для нас позитивний сам факт цієї зустрічі і продовження конструктивного переговорного процесу між США і Китаєм. Проти наших інтересів - пряме військово-політичне протистояння між США і КНР, яке було б вигідно Росії та іншим затятим противникам США (КНДР і Ірану).

Хто такий Володимир Фесенко

Фесенко Володимир (8 листопада 1958, Лозова, Харківська область) - український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента". Лауреат премії "Celebrity Awards 2020" в номінації "Політолог року", пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти