Друга спроба росіян захопити Київ: чим все закінчиться

18 грудня 2022, 06:15
40 тисячам елітних головорізів не вдалося захопити не те, щоб Київ, вони, нагадаю, навіть Чернігів і суми не змогли окупувати.
ВСУ, війна, українські військові
Коваленко пояснив, чому росіянам не вдасться захопити Київ / 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

Наступ на Київ 2.0

Зараз багато говорять саме про цей план росіян – повторити. Повторити наступ на Київ і все ж захопити столицю України. Що ж, мріяти не шкідливо, але все ж, для розуміння можливостей ворога слід провести невеликий аналіз ситуації.

А для того, що б його провести повноцінно, всеосяжно і дохідливо, слід повернутися у 24 лютого 2022 року…

відео дня

Саме в той фатальний ранок російські війська вторглися вже не в гібридному, а повномасштабному і явному вигляді на територію України.

Безпосередньо на північний плацдарм, Чернігівську, Сумську та Київську області з території Білорусі вторглося до 40 БТГр, загальною чисельністю від 30 до 35 тисяч. З урахуванням резервів і тилової частини, що надає підтримку передовим підрозділам з території РБ, ця чисельність перевищувала 40 тис.

Що це були за підрозділи?

Це були 6-й танковий полк, 239 ТП, 37-а окрема мотострілецька бригада, 64 ОМСБр, 11-а окрема десантно-штурмова бригада, 31-а ОДШБр, 234-й ДШП, 45-а окрема бригада сил спеціальних операцій, 14-а ОБрССО ГУ ГШ ЗС РФ та інші підрозділи.

Що важливо відзначити, це все були на той момент елітні підрозділи, що вважаються в російській армії кращими з кращих, підготовлені, з бойовим досвідом, а так само найбільш сучасним в російській армії оснащенням, технікою і повною комплектацією.

Власне, чи вдалося їм взяти Київ? Наскільки пам'ятає історія, під Києвом їм вдалося тільки взяти, а потім, до кінця березня з колосальними втратами, втратою боєздатності і навіть повною втратою низки підрозділів бігти з північного плацдарму.

Тобто, 40 тисячам елітних головорізів, з повною комплектацією і оснащенням не вдалося захопити не те, щоб Київ, вони, нагадаю, навіть Чернігів і Суми не змогли окупувати.

Що ж ми зараз маємо щодо ситуації на території Білорусі?

Білоруська армія являє собою приблизно 20 БТГр і тактичних груп умовно боєздатних, що чисельно становить 14-15 тис особового складу. Цей ресурс складно порівнювати з тим, що вторгся в Україну 24 лютого, але на сьогоднішній день за низкою показників армія РБ навіть перевершує за якістю підрозділи російської армії в її нинішньому вигляді.

Нинішній потенціал РОВ на території РБ.

Чисельність російського контингенту оцінює до 12 тисяч. Це, досить умовно, 15 БТГр. Однак їх не варто вважати такими, оскільки вони кардинально не мають штатної комплектації технікою. Наприклад, замість штатних 495 ББМ дане скупчення має у своєму складі орієнтовно сотню ББМ.

Зрозуміло, їх можуть дотягнути, ніхто не сперечається, але ми говоримо про ситуацію на зараз.

Отже, російська компонента на території РБ в 2,5 раза менша за ту, що була використана 24 лютого, не має в своєму складі штатної кількості техніки від слова зовсім, але головне те, що це в основному частково мобілізовані. Не елітні, професійні підрозділи, а бульйонний набір для швидкого приготування.

Таким чином, розглянувши цю картину, можна зробити наступні висновки.

У нинішньому складі угруповання на території Білорусі непридатне до ведення наступальних операцій на території України, навіть якщо вважати його сумарний потенціал з армією РБ. Якщо проводити повторне вторгнення, то з урахуванням нестачі ресурсу станом на 24 лютого, а це означає, що необхідне накопичення підрозділів загальною чисельністю понад 40 БТГр.

Іншими словами, це концентрація мінімум 60 БТГр і більше. А після їх концентрації створення ударного угруповання, що так само займає енний проміжок часу. Але головне - навіть при накопиченні такого потенціалу, якісний показник буде в рази нижчий, ніж той застосовувався окупантами в лютому-березні. Причому мова йде не тільки про якість людського ресурсу, а й технічного.

Таким чином, будь-яка розмова і мрії окупантів про наступ на Київ 2.0 - це хвора фантазія командування РОВ, яка може для росіян завершитися ще більшою бійнею, ніж при першій спробі, але з куди більш катастрофічними наслідками.

Кидок лемінгів?

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти