Друге дихання для Слуги народу: навіщо призначили Шуляк замість Корнієнка

15 листопада 2021, 20:45
У Слуг намітився тренд на зниження рейтингу, але заміна глави партії навряд чи щось виправить - політична вага у Шуляк нульовий, бо вона не публічна фігура.
Олена Шуляк
Олена Шуляк стала главою Слуги народу замість Олександра Корнієнка / Фейсбук О. Шуляк

Депутат Олену Шуляк призначили головою партії Слуги народу замість нинішнього заступника голови парламенту Олександр Корнієнко, який раніше склав повноваження голови.

Технічно поєднання посади віце-спікера Верховної Ради з партійною роботою, м'яко кажучи, справа не проста - ясна річ, що працювати на дві посади він навряд чи встигатиме. Та й статус віце-спікера набагато цікавіше, ніж просто партійна робота.

Однак є й інша сторона, яка пов'язана зі станом справ у самій партії. Адже соціологія жовтня аж ніяк не райдужна - вже оформляється негативний тренд падіння рейтингу партії. Низка опитувань показала, що рейтинг Слуги народу коливається в межах статистичної похибки з рейтингами тих же Батьківщини, ОПЗЖ, і ЄС.

відео дня

Тобто криза підтримки партії наявна. І багато хто у відході Корнієнка може помітити, що він прагне піти до того моменту, поки ситуація не набуде відверто ахового характеру, тобто коли результати соцопитування будуть ще нижчими.

У той же час, призначення Шуляк виглядає цілком закономірною спробою вдихнути в діяльність партії друге дихання, перш за все, вибудовуючи роботу її регіональних організацій.

читайте такожСлона їдять по частинах: чому рейтинг Слуги народу падаєЗа великим рахунком, у більшості політсил період між виборами - це політична франшиза. Тобто є вивіска, але немає партії. І в цьому випадку спроба оживити осередки на місцях присутня, тим більше враховуючи, що у Шуляк хороші зв'язки з регіональними компаніями і забудовниками. Тобто на її призначенні зіграло і те, що Шуляк має більшу довіру Банкової і у неї є хороші "тили" на місцях у вигляді підтримки бізнес-груп у регіонах. Власне, саме цим вона і заробила собі перевагу на тлі інших кандидатур на цю посаду.

Тим не менш, навряд чи заміна керівника партії щось виправить. Адже політична вага у Шуляк нульова, тому що вона не публічна фігура. Цілком можливо, що її призначенням робиться ставка на те, що вона буде більш щільно займатися саме партійною роботою.

Але це не скасовує іншої проблеми, оскільки рейтинг підтримки СН намертво прив'язаний до рейтингу президента. І якщо його особистий рейтинг знижується, то так само знижується і рейтинг "слуг".

Тому що саме керувало Корнієнком - відхід від насуваються проблем або прагнення дати можливість тим, хто краще впорається з цією роботою - залишається тільки гадати. Але однозначно це не просто так відбувається саме в момент, коли партія стоїть на порозі вкрай неприємних для неї рішень - та ж криза навколо Разумкова, яка може похитнути ряди монобільшості. Ймовірно, ним було прийняте рішення зосередитися на роботі у Верховній Раді замість того, щоб наступного року опинитися в ситуації болю і натиску, коли "слуг" будуть випробовувати на міцність кризами і конфліктами.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти