Другий фронт и прорив на Київ: для чого Росія "качає" Придністров'я

26 квітня 2022, 21:17оновлено 26 квітня 2022, 22:27
Росіяни сподіваються, що послаблення позицій українських військ дасть їм перевагу на фронті і вони зможуть виконати завдання Кремля до 9 травня.
Другий фронт и прорив на Київ: для чого Росія 'качає' Придністров'я
Росія провела серію провокацій у Придністров'ї / mvdpmr.org

Те, що відбувається у Придністров’ї для України не така вже й велика загроза. Точніше, ця загроза існувала завжди, але зараз вона активізувалася.

Скоріше за все, це операція під чужим прапором - її проводить ФСБ Росії з метою провокування України на відкриття другого фронту для відтягування сил і засобів з інших напрямків. Зокрема, з донецького.

Адже Росія розраховує, що Україна зніме частину сил зі східного напрямку і перекине їх на південно-західний, до Придністров’я. Будь-яке послаблення угруповань українських військ їм на користь, бо росіяни сподіваються, що це дасть їм перевагу на фронті і вони зможуть просунутися у виконанні тих завдань, які поставлені перед ними їх політичним керівництвом - як мінімум, до 9 травня вийти на кордони Донецької та Луганської області, а як максимум - взяти Київ.

відео дня

Так чи інакше, хвилюватися першою має починати Молдова, бо це її територія. Хоча сьогодні це прикро констатувати, але Майя Санду займає проросійську позицію - вона відмовляється запроваджувати санкції проти Росії, не хоче відмовлятися від закупівлі російської нафти. Єдине, що вона зробила корисного для України - дозволила прийняти у Молдові біженців з південних областей.

Але наскільки я розумію, у Молдови сьогодні немає ні намірів, ні сил для того, щоб вирішувати питання Придністров’я військовим шляхом. А якщо суспільство усередині Молдови не налаштоване боронити свою землю, то у Росії є реальний шанс захопити Молдову легким шляхом - заїхати з Придністров’я до Кишинева і підняти триколор.

Але, на відміну від України, населення Молдови вже декілька років має доступ до стрілецької зброї, тому якщо населення проти російської окупації та готове вирішити придністровське питання, то Росія навряд чи піде на такий крок. Хоча авантюра - це друге ім’я Російської Федерації.

читайте такожРосія готує ракетний удар по Придністров’ю, розсилають СМС з попередженням – українська розвідкаНавіть якщо у Придністров’ї запровадять воєнний стан (а саме до цього усе іде), то невідомо, яким чином Росія підсилюватиме це угруповання. Адже Україна навряд чи пропустить через повітряний простір російські літаки, як і Румунія, а іншого шляху не існує. Бо йти наступом на Одесу, як вони це робили у перші тижні війни, більше ніким, адже того угруповання, яке робило це тоді, вже немає в живих - Україна його розгромила.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти