Другий тур у Туреччині: чому буде цікаво

16 травня 2023, 08:10
Те, що Ердоган не виграє у першому турі для нього вже поразка.
Другий тур у Туреччині: чому буде цікаво
У Туреччині тривають вибори президента / колаж Главред: фото: Вікіпедія, rbc.ua

Другий тур у Туреччині стає все ближчим, тож давайте трохи прокоментую.

Відразу скажу страшне: я не знаю, хто виграє другий тур і не настільки добре розумію як влаштована турецька соціологія, щоб давати експертні прогнози. В тому числі щодо перетоків голосів між турами. Тим більше у такій близькій гонці 2 тижні - це багато. І на результат можуть вплинути події цих двох тижнів.

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

відео дня

Але кілька речей треба врахувати:

1. Другий тур це завжди змагання антирейтингів. Усюди. Тому якщо антирейтингу Ердогана вистачить для перемоги опозиції - навіть його (скоріше за все) перемога в першому турі йому не допоможе.

2. Туреччина в чистому вигляді електоральна автократія. Контроль за медіа і контроль за правоохоронною та судовою системою - у Ердогана. Крім того, в нього більше важелів адміністративного впливу.

3. Те, що Ердоган не виграє у першому турі для нього вже поразка. Точніше - сигнал його слабкості. Тому можливі політичні та адміністративні рухи, які послаблять адміністративний ресурс та можливості для маніпуляцій голосуванням.

4. Протестний потенціал є і у Ердогана, і у опозиції. Бо розкол по ідеологічному та ціннісному факторам. Судячи з усього, Киличдароглу виграє і в Стамбулі, і в Анкарі. Але з мінімальним відривом. Але і у Ердогана вистачає екзальтованих фанатів серед ісламських консерваторів.

Тому писати що "все зрозуміло" в той чи інший бік я б не ризикнув. Буде цікаво.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти