Вибори в США: Гарріс домінує в Інтернеті, Трамп береже гроші для телевізору

16 серпня 2024, 08:10
256
Трамп значною мірою втрачає своїх дрібних донорів: частка донатів до 200 доларів впала з 61% 2020 року до 40% 2024.
Вибори в США: Гарріс домінує в Інтернеті, Трамп береже гроші для телевізору
Трамп та Гарріс вибори в США / Коллаж: Главред, фото: УНІАН, ua.depositphotos.com

Вибори в США надто важливі для нас, щоб про них забувати. Тому давайте трохи розповім що відбувається там у комунікаційному аспекті. А там Камала Гарріс проводить дуже інтенсивну кампанію в Інтернеті, а Трамп вимушений економити гроші, робити ставку на традиційні медіа і особисту участь у кампанії.

З початку власної кампанії Гарріс витрачає на цифрову рекламу в 10 разів більше, ніж Трамп. З 21 липня вона витратила 57 млн на рекламу у Google і Мета в порівняння з 5,6 у Трампа. Байден теж витрачав більше - 82 млн з початку року до власного зняття проти 14,9 у Трампа. Гарріс також витратила більше за Трампа на рекламу на стрімінгах (Netflix, Hulu, Peacock від NBC) - 56 млн проти 30. До речі, на рекламу у Х (Твіттер) Трамп і республіканці витратили лише трохи більше 1 млн доларів. Тому ні, Маск не компенсує.

відео дня

Ця інтенсивна рекламна кампанія дозволила Гарріс залучити рекордну кількість дрібних донатів на потребу власної кампанії. Так, реклама була переважно спрямована на залучення донатів. А аудиторія Гарріс була готова їх робити. Крім запитів донатів для молодої жіночої аудиторії запустили рекламу про недоторканність права на аборт, адже приблизно 65% аудиторії Гарріс у соцмережах - жінки.

В той саме час Трамп значною мірою втрачає своїх дрібних донорів: частка донатів до 200 доларів впала з 61% 2020 року до 40% 2024. Так, ви все правильно зрозуміли: борець з елітами Трамп втратив значну частину донатів від "простих людей". Або у ЦА Трампа просто немає грошей. Тому і інтенсивність кампаній, спрямованих на збір донатів, у штаба екс-президента сильно впали. 2020 року він всього витратив на рекламу на платформах Google і Мета 273 млн доларів, в тому числі 91 станом на середину серпня. Зараз він витратив лише 5,6 + 14,9 = 20,5 млн.

Трампу загалом доводиться економити. По-перше, він в принципі зібрав менше грошей. По-друге, судові витрати Трампа поглинули приблизно шосту частину його бюджету. Тож йому доведеться заощаджувати кошти на традиційні медіа - телевізор і радіо, а також робити ставку на інтенсивну особисту кампанію - зустрічі з виборцями, лідерами думок і оце усе.

ТБ і радіо все ще мають вирішальне значення. Так-так, навіть у США. Тому штаб Трампа спробував мінімізувати свій дефіцит загалом, щоб витратити максимум на цей сегмент. Витрати Гарріс на таку рекламу заплановані в обсязі майже 300 млн доларів, команда Трампа планує витратити 190 млн. Більшість контрактів заплановані на жовтень, коли почнуться попередні голосування в кількох штатах, що коливаються.

Я вже писав і ще раз повторю: Трамп вже зараз буде намагатися максимально витягнути Гарріс у поле максимально агресивної медійної війни. Він вже намагається робити це: інтервʼю з Маском, спроба затягнути Гарріс на дебати на FOX (від яких Гарріс правильно відмовилась, бо вже є домовленість з NBC), агресивна расистська риторика щодо кандидатки - саме про цю стратегію.

Власне, інших варіантів у нього не лишається. Бо Харріс вже або практично зрівнялася, або випередила Трампа у більшості штатів, що коливаються. Крім того, останні опитування FT показали, що навіть у питанні економіки Трамп більше не випереджає кандидата - демократа: 42% американців вважають, що Гарріс краще впорається з економікою; щодо Трампа такої думки притримується 41% виборців. Байдена Трамп стабільно випереджав.

Ховати Трампа, мʼяко кажучи, рано. Бо він вже неодноразово доводив, що вміє перегортати стіл. А експресія і агресія завжди були його перевагою, особливо коли гонка залишається настільки близькою. Але, звісно, сказав би хто місяць тому, що Трамп вимушений буде думати як рятувати кампанію - я б не повірив. А ось як вийшло.

Спостерігаємо далі.

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти