Виграючи "лайки", можна загратися і програти країну

31 серпня 2023, 19:30
Про що промовчить міжнародна преса і в чому не зізнаються аналітики.
Виграючи
Україна вимушена вести бойові дії у дуже складних умовах / колаж: Главред, фото: 33-та окрема механізована бригада, 35-та ОБрМП

Останнім часом майже серіально почастішали публікації, в яких розповідається про "повільний український контрнаступ", "неправильний напрямок удару", "розпорошення сил", "великі втрати техніки", "нецільове використання коштів" та багато інших тем, які підхоплюють українські ЗМІ і з особливим задоволенням тиражують російські інформаційні смітники…

Тому ми маємо пам’ятати.

відео дня

1. Жодна держава і жоден президент у світі, до нападу росії на Україну, не стикався з прямою загрозою знищення цілої нації з боку країни, яка має перший за розміром ядерний арсенал і яка була країною-гарантом її безпеки. При цьому Україна вимушена вести бойові дії і чинити опір агресору в умовах, коли вся країна знаходиться в зоні потенційного ураження ворога ракетним озброєнням – таких обставин ще не було у світовій практиці.

2. Після 1945 року на європейському континенті не було досвіду успішного управління і керівництва збройними силами чисельністю сотні тисяч військовослужбовців в умовах повномасштабної конвенційної війни — він є у сил оборони України. При цьому їм протистоїть переважна за чисельністю й озброєнням армія противника. Діючі командувачі, генерали або адмірали ЄС, США або НАТО орієнтуються саме на український досвід, а теоретики змушені редагувати усталені військові доктрини.

3. Останній раз плани оборони, наступу і контрнаступу в умовах повномасштабної війни на Європейському континенті генеральними штабами різних країн розроблялись у 30-40-х роках минулого століття. До цього періоду відноситься і практика керування (в умовах не навчань, а бойових дій) корпусами і бригадами з тисячами одиниць техніки. Цей досвід і знання набувають українські військові.

4. Жодного разу за майже 80 років повноцінна лінія фронту довжиною в тисячі кілометрів не пересікала Європу. За цей час встигло вирости щонайменше три покоління, що дали світу офіцерів, журналістів, експертів і політиків, які не знали війни.

5. Експерти, які аналізують і коментують перебіг українського спротиву російській агресії, вимушені спиратися на старі знання і не мають оновленого теоретичного багажу (він тільки формується), перевіреного практикою української війни. Тому всі оцінки та прогнози відносно перебігу війни потрібно сприймати з огляду на таку обставину.

6. Логістичні виклики, які постали перед Україною, стали чи не наймасштабнішими з періоду закінчення Другої світової війни. Мільйони тонн військових і супутніх вантажів, десятки тисяч контрактів і закупівель, тисячі постачальників і сотні тисяч кілометрів складних маршрутів транспортування. При цьому абсолютна унікальність ситуації полягає в тому, що головний логістичний центр знаходиться за межами країни-споживача. Терміни – невідкладно і терміново. У ситуації, коли "затримання справді смерті подібне".

7. Україна перша в XXI столітті за революційно короткий проміжок часу створила комплексні операційні системи управління боєм і керування військами, провівши їх практичне випробування в реальних умовах. У цьому столітті жодна країна не використовувала в такій кількості і з такою інтенсивністю сучасне озброєння, побудоване на інноваційних технологіях…

В умовах надскладних процесів, пов’язаних як з війною, так і з безліччю інших подій, журналістська робота потребує винятково високої професійності, знань і вміння заглиблюватися в деталі. Замість цього нажаль часто-густо маємо поверхневі судження, некомпетентність і не бажання пошуку істини, а одномоментність дутої сенсації.

Виграючи "лайки", можна загратися і програти країну.

Інформація може бути ліками, але в той же час може непомітно перетворитися і на отруту.

Хто такий Олексій Данілов

Олексій Данілов - український державний діяч, політик, самоврядовець, управлінець. 13-й Секретар РНБО України з 3 жовтня 2019. Голова Ради експертів з питань енергетичної безпеки. У 1994 - 1997 роках був міським головою Луганська. За часів президентства Віктора Ющенка у 2005 році очолював Луганську ОДА, пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти