Постріл "Байрактара" влучив у плани Кремля дотиснути Україну

6 листопада 2021, 19:19
Позиційна війна починає вестися високотехнологічними засобами. І Росії доведеться перекидати на Донбас не тільки армійські запаси часів Союзу.
Байрактар, Bayraktar, безпілотник, БПЛА
Постріл "Байрактара" влучив у плани Кремля дотиснути Україну / Reuters

Ви думаєте, керована бомба, випущена нашим безпілотником "Байрактар", потрапила тільки в гаубицю донбаських бойовиків? Це було б занадто просто: дороге сучасне залізо знищило старий, але все ще небезпечний металолом? Ні, постріл українсько-турецького безпілотника заодно влучив у плани Кремля дотиснути Україну, залишаючись в підлій позиції ніби миротворця.

І правильно, що наші показово застосували безпілотник: якщо не огризатися, то переїдуть не помітивши, як дворнягу на автопарковці. І напевно Збройні сили України використовуватимуть безпілотники ще. Тобто, позиційна війна починає вестися високотехнологічними засобами. І Росії, щоб відповідати, доведеться перекидати на Донбас не тільки армійські запаси часів Союзу. А з відносно новим озброєнням бойовики вже не впораються, доведеться перекидати російських регулярів.

А це буде настільки явно, що ігнорувати агресію вже не зможуть ні лицемірні Німеччина з Францією, ні ОБСЄ, бо її представництво можуть паралізувати десяток обкурених донбаських активістів.

відео дня

Але ж європейські функціонери разом з російськими колегами вже прокалькулювали всі вигоди від введення в експлуатацію "Північного потоку 2" і постачання енергоносіїв в Європу в обхід України. Але постріл "Байрактара", нікчемний в чисто військовому відношенні, в політичному сенсі схожий на грім. Бо змушує європейців визначатися, з ким вони.

Як з'ясувалося, вуглеводні - це не тільки енергетична зброя Кремля, це ще й засіб для прояснення геополітичного зору. Залежні від енергетичного пайка європейці змушені демонструвати, що до недоімперії, що ігнорує міжнародне право, вони таки ближче. Бо коли гатять з гаубиць по українських позиціях, європейської заклопотаності не виникає, а от коли ми відповідаємо…

Але те, що відбувається, зовсім не означає, що ми за допомогою США і Туреччини, які розв'язують виключно свої завдання, вирішили або хоча б поставили на місце путінську недоімперію. Ні, Кремль спробує задушити нас енергетичним зашморгом.

читайте такожУкраїні через Байрактари вже нема чого боятися ЄвропуУже зараз складається ситуація, що для протистояння енергетичній кризі одних грошей мало. Бо газ і енергетичне вугілля Росія готова поставляти нам не просто за величезні гроші, а ще й за політичні поступки щодо Донбасу і Криму. Водночас перекрито лазівку з постачання енергетичного вугілля з ОРДЛО в Україну через Росію.

Чи могла наша влада передбачити такий розвиток подій? Зобов'язана була!

Зобов'язана була передбачити альтернативні закупівлі енергоносіїв. А також реальний, а не фіктивний, тільки на папері, реверс газотранспортної системи. А для цього треба було заздалегідь створити в Кабміні антикризову групу, в яку з серйозними повноваженнями залучити тих, хто розбирається в енергетиці. А не тих, хто розповідає, ніби на Бессарабці - найдорожчому ринку країни - можна купити м'ясо по 20 гривень за кілограм.

Цілком можливо, що Кабмін вдасться до віялових відключень електрики, про які Україна забула з 1997 року. І якщо до цього дійде, то ось тоді рейтинг влади постраждає по-справжньому. Бо без електрики ні оптимістичний відосик не прокрутиш, ні натовп своїх ботів в інтернетик не випустиш, ні навіть нічого резонансного не заявиш приємним оксамитовим баритоном.

А ось, пам'ятається мені, Майдан без електрики і газу обходився! Тримався на ненависті до влади та альтернативних рішеннях на кшталт буржуйок! Це я до того, що через складнощі зі світлом і теплом народ обурюватиметься масово. І протестуватиме. На вулицях, на яких від багать буде спекотніше, ніж в холодних будинках.

Якщо дійде до протестів, як реагуватиме влада Володимира Зеленського? Вона спробує діяти максимально жорстко. І такий алгоритм їй підказує не тільки успішний розгін протестувальників у сусідній Білорусі. А й успіхи нинішньої турбовакцинації.

Якщо хтось думає, що наша влада всерйоз стурбована здоров'ям українців, і тому так продавлює вакцинацію, то він думає не в той бік. Насправді, наші західні партнери вважають, що якщо багатомільйонна Україна в центрі Європи залишиться невакцинованою, то епідемія ніколи не зупиниться. Тому вони дають нам вакцини безкоштовно, але вимагають, щоб українці були щеплені швидко і поголовно. Ну ось наша влада і старається.

До речі, ті, хто звеличує Майдан, але воює з антиваксами, ви вже визначіться нарешті. З хрестиком та трусами. Бо вихід на несанкціонований протест і небажання прищеплюватися за командою — це однокореневі явища, що виникають з тотальної недовіри до влади.

Так ось, тепер, після того, як люди натовпом кинулися на щеплення, в керівних колах "Слуг" почали серйозно міркувати, що з народом не можна по-доброму. Нічого, мовляв, з холопами церемонії розводити. І взагалі, час, мовляв, повертати президентську республіку. Хоча у Володимира Зеленського зараз за фактом навіть не президентські, а імператорські повноваження. Наполеон, якого він зображував у кіно, від заздрості б зжував свою треуголку.

читайте такожБайрактари - це вихід ведення війни на зовсім інший рівеньЯк результат, найбільш ймовірний сценарій, як мені видається: спочатку будуть жахи з платіжками за комуналку, а потім і перебої зі світлом і теплом. Народ почне нарікати й обурюватися. Але спроби протестувати будуть суворо припинятися силовиками - бо локдаун! Попри всі щеплення! І навіть пачки сертифікатів про вакцинацію виявиться недостатньо для виходу на протест. Який небезпечний для здоров'я. Здоров'я влади, звичайно!

І ось десь тут, абсолютно раптово і несподівано — Віктор Янукович може поділитися спогадами - терпіння людей може лопнути. Після 2014 року силовики з народом воювати не стануть. І конституційна реформа з посиленням повноважень президента Зеленського навряд чи спрацює як запобіжний клапан для спуску пари.

А під час зміни влади, нехай навіть і м'якої, у вигляді дострокових виборів як би під контролем Офісу президента, з'ясується безліч шокувальних фактів про непорядні діяння "Слуг". Попередні розумніші були. Обережно. А "нові обличчя" пруть навпростець по копаному, залишаючи за собою не просто слід, а танкову колію. Тому не сама верхівка, але багато при зміні влади можуть таки присісти, тим самим уникнувши самосуду. Але так пощастить далеко не всім.

Повторюся, це один з ймовірних сценаріїв. І зовсім не найкращий для країни. Кращим буде об'єднання всіх професійних і вдумливих незалежно від політичної кон'юнктури для запобігання кризових сценаріїв.

Нагадаю, що Велика Жовтнева революція, як проголошували раніше, або Жовтневий переворот, як кажуть тепер, почалася з пострілу крейсера "Аврора". Змінюються часи, змінюються і сигнальні пристрої. Подивимося, до чого призведе постріл з безпілотника "Байрактар".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти