Я б не сміявся з заяв росіян щодо безпілотників

19 травня 2023, 21:22
2011
Мені навіть сумно, що в Україні, при величезній підтримці найрозвиненіших країн, у цьому бачать велику проблему.
беспилотник
У Росії зібралися запускати масове виробництво безпілотників / фото: pexels.com

Коли я припустив, що російське виробництво безпілотників може вирости до 10-20 тис на місяць, то багато хто сприйняв це як фейк. Хоча насправді це дуже обережна та консервативна оцінка, і головне - реальна ціль!

Якщо хтось забув, то нещодавно Пу затвердив фінансування на виробництво безпілотників у розмірі 12,5 млрд дол! Також не треба вважати, ще 10 тисяч в місяць це якісь космічні цифри.

відео дня

Адже насправді для того щоб збільшити виробництво, то треба вирішити ряд завдань:

1. Виробничі потужності. Вартість виробничої лінії на 1000 безпілотників - 15 млн дол. 10 тис безпілотників це 150 млн. 20 тис це 300 млн. Для коптерів - цифри будуть значно менші.

2. Комплектуючі. Умовно кажучи, для виробництва треба 10 моторів. І тут лише треба знайти виробника, який погодиться постачати деталь в необхідних кількостях. Можливо йому теж доведеться збільшити виробничі потужності, але через довгострокові контракти та можливу компенсацію частини CAPEX, це буде не важко зробити. Доречі, виробництво окремих комплектуючих можна локалізувати. Якщо ні, то в Росії навчились обходити санкції + є Китай.

Хто такий Павло Вернівський?

Павло Вернівський - економіст, аналітик. Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Capital Times. Експерт Інституту ім. Олександра Поля. Спеціалізується на макроекономіці, історії економіки.

І я хочу сказати, що це мова про Росію. Якби ж така необхідність постала перед США чи Німеччиною, то їм би взагалі було раз плюнути і вони з легкістю організували виробництво 100 тис безпілотників в міс.

І той самий Фольксваген чи Дженерал Моторс сам міг би це зробити. А не роблять це тому, що в них немає комерційної необхідності в цих безпілотниках.

Інша справа, що такі безпілотники необхідні нам і росіянам. Не через комерційну необхідність, а з ціллю отримати перевагу і виграти війну.

Тому я б не сміявся з заяв росіян, бо це цілком реальна ціль. Мені навіть сумно, що в Україні, при величезній підтримці найрозвиненіших країн, у цьому бачать велику проблему.

І замість того щоб думати як обігнати росіян у виробництві та продуктивності, бо в нас є доступ до такого обладнання та фахівців, чого немає у росіян…. Але ми цим практично не користуємось для збільшення власного виробництва…

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти