Я вам зараз покажу, звідки готується контрнаступ, або Кілька слів про злив NYT

8 квітня 2023, 06:20
Цей вкид віддає кількома виразними наративами російської пропаганди. Перший наратив - Пентагон за ЗСУ планує контрнаступ.
ВСУ, Коваленко
Злив NYT віддає кількома виразними наративами російської пропаганди, каже Коваленко / Колаж фото УНІАН і скріншот з відео

Я вам зараз покажу, звідки готується контрнаступ... ну або пару слів про злив NYT.

Отже, у відкритих джерелах з'являються документи, нібито, що відображають плани ЗСУ щодо контрнаступу. Це створює відповідну хвилю у ЗМІ та експертному середовищі. Але, чи варто вірити?

Ні.

відео дня

І ось чому.

По-перше. У період настільки інтенсивного протистояння робота розвідок, безумовно, інтенсифікується до максимально можливого рівня. Але!

Припустимо, розвідка Росії отримує плани контрнаступу ЗСУ - їхні дії? Злити цю інформацію в мережу? Навіщо? Сенс?

Російські окупаційні війська з 2022 року зазнають одне фіаско в Україні за іншим. Ініціатива в зоні бойових дій загублена, а просування по лінії бойових зіткнень практично нема. І тут, в руки російського командування потрапляє інформація, яка може змінити ситуацію.

Зокрема, володіючи такою інформацією, можна підготувати оборону так, щоб ЗСУ потрапили в пастку, тисячі солдатів опинилися в оточенні і були або вбиті, або опинилися в полоні. Це був би колосальний репутаційний удар, який би навіть міг стати поштовхом до жаданих кремлем переговорів.

Але, що робить російська сторона? Вона цю інформацію просто зливає у відкриті джерела. Тобто, ця інформація для неї неважлива, не має цінності, а це означає, що вона має виключно інформаційну компоненту і це "по-друге".

По-друге. Цей вкид віддає кількома виразними наративами російської пропаганди. Перший наратив - Пентагон за ЗСУ планує контрнаступ, тобто, підтверджується наратив про залежність Києва від Вашингтона, а так само про те, що Росія воює проти НАТО.

В цілому, саме так зараз російські пропагандисти цю статтю і підносять.

Другий наратив - втрати. Буквально 2 місяці тому, 5 лютого, я попереджав, що росіяни готують масштабну ІПСО проти України, в рамках якої поширюватимуть фейки про втрати ЗСУ.

В результаті так і вийшло. Російські пропагандисти та іноземні шістки в різнобій стали повідомляти про "колосальні" втрати ЗСУ. І аналогічна інформація зашита і в даному вкиданні, що вторить російській пропаганді.

Але і це ще не все.

По-третє. Дане вкидання - це чистої води підмітні листи. Підмітні листи - це улюблений, з часів КДБ і ГРУ, метод при формуванні маніпулятивних і відверто брехливих матеріалів, з підмішуванням їх в пакет документів/інформації, що містить достовірні дані.

Таким чином, додається неправдива інформація в масив достовірних даних, яка кардинально змінює зміст даного масиву, але при цьому складно виявити в масиві дійсно достовірної інформації фейкову.

У випадку з нинішнім вкиданням ми бачимо наявність інформації, яка відповідає, наприклад, стану справ станом на початок березня, але кардинально не відображає ситуацію станом на сьогодні. Тобто, при формуванні даного плану використовувалися старі дані і відверті фейки?

Що ж в такому випадку це таке, якщо не ІПСО, реалізоване в улюбленому форматі ще радянських спецслужб як підмітних листів?

Вуха російської ІПСО з історії зі зливом "плану контрнаступу" стирчать, що їх складно не помітити. І це радує. І ось чому.

Цей злив лише доводить, що російське командування так і не володіє інформацією про підготовлюваний контрнаступ і ця невизначеність їх турбує. З цієї причини, вони йдуть на подібного роду вкидання, щоб спробувати дезорганізувати Генштаб ЗСУ і не тільки.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти