Як не програти перемогу

8 квітня 2023, 19:20
В основі політики відновлення України має лежати... європейська інтеграція! Все почалось з цього в 2014 році і логічно має цим закінчитись.
Як не програти перемогу
Андрусів розповів, якою він бачить політику відновлення України/ Фото УНИАН

Мені часто задають питання про політику відновлення. Я в принципі багато писав про це до армії, і навіть волонтерський рух відновлення запустив. Хоча я мало про це пишу - тема відновлення не менш важлива, чим контрнаступ і перемога у війні. Відновлення - це про те, як не програти перемогу.

За рік війни дуже багато людей почало займатись темою відновлення. Конференція на конференції, концепція на концепції, всі хто не воює займаються розробкою відновлення. Хтось це робить з чітким інтересом заробити і навіть приймає законопроєкт 5655, хтось не знайшов, чим себе зайняти, комусь справді цікаво. Але, фактично, в питанні державної політики майбутнього відновлення панує самодіяльність і повний хаос ідей та підходів. Тому я мабуть докину і свою версію.

В основі політики відновлення України має лежати... європейська інтеграція! Все почалось з цього в 2014 році і логічно має цим закінчитись. Мало хто знає, але процес європейської інтеграції і є процесом комплексної модернізації країни. Ніхто не вступає в ЄС. Це ЄС вступає країну в себе. Жодна країна не може привести себе до таких високих стандартів самостійно. Тому вступ в ЄС є тривалим процесом модернізації інститутів влади, економіки, інфраструктури, стандартів життя тощо. На це виділяються сотні мільярдів євро і застосовують спеціальні механізми. Моя ідея полягає в тому, щоб застосувати ці механізми до України в процесі відновлення.

відео дня

Одним з найефективніших інструментів ЄС є структурні фонди. ЄС приділяє велику увагу політиці згуртованості (cohesion), суть якої в тому, щоб скорочувати розрив між різними регіонами в рівні розвитку. Це вимушена політика, оскільки якщо не розвивати територію рівномірно, то люди мігрують до кращих територій. Саме тому структурні фонди концентруються на слабких регіонах.

Особливість цих фондів полягає в тому, що ними не розпоряджаються ні національні, ні місцеві політики. Їх не можна використати в цілях виборчої кампанії чи іншого популізму. Фонди керуються з Брюсселя, а локальні керівники відбираються на всеєвропейському конкурсі. Фонди витрачають кошти відповідно до національної і регіональної стратегій, які розробляються спільно ЄС і владою. Але, і це велика особливість структурних фондів, вони діють виключно в рамках цілей політики згуртованості ЄС. Ось, наприклад, цілі таких фондів на 2021-2027 рр:

1. Більш конкурентна і розумніша Європа

2. Зеленіша, в переході від низьковуглецевої до 0 вуглецевої економіки

3. Більш об’єднана Європа через стимулювання мобільності

4. Більш соціальна та інклюзивна Європа

5. Європа ближча до громадян через сталий та інтегрований розвиток територій

Тому відновлення через європейську інтеграцію - це надійний шлях уникнути розкрадання міжнародної допомоги. Не потрібно вигадувати велосипед, а просто застосувати механізми інтеграції для повоєнного відновлення України, заразом із вступом до ЄС.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти