Як Росія ременями прив’язує себе до Донбасу

25 листопада 2021, 18:55
Якщо Росія надасть можливість громадянам РФ офіційно служити в ОРДЛО, буде зняте питання наявності "іхтамнєтов" на території Донбасу.
Росія не намагатиметься анексувати Донбас
Росія й далі намагатиметься запхати ОРДЛО в Україну на своїх умовах / Reuters

За інформацією української розвідки, бойовики на окупованій частині Донбасу просять Путіна дозволити громадянам Російської Федерації офіційно проходити службу в ОРДЛО – у з’єднаннях та частинах 1-го і 2-го армійського корпусів. Саме за допомогою таких кроків відбувається гібридизація конфлікту на Донбасі.

Якщо в російському законодавстві буде унормована можливість проходження росіянами служби у формуваннях бойовиків "ЛНР" і "ДНР", буде зняте питання наявності "іхтамнєтов" на території Донбасу. В цьому випадку вони отримують певний квазістатус, згідно з російським законодавством, який визначатиме, чому вони перебувають на цій території, у якості кого. Плюс може бути поставлено питання про їхній соціальний пакет з боку російської держави.

З іншого боку, Росія дасть змогу громадянам РФ нести таку службу і не боятися переслідувань за участь у незаконних військових формуваннях або участь у збройних конфліктах у якості найманця.

відео дня

Отже, ця ідея є унормуванням того, що і так відбувається. Тобто на практиці все буде, як і раніше, але тепер цю практику введуть в законодавче поле Російської Федерації.

Якщо Росія це зробить, згодом, коли ми будемо говорити про те, що на Донбасі знаходяться російські війська або російські військовослужбовці, Москва буде посилатися на те, що у них є внутрішній документ, який дозволяє перебування російських громадян у військових формуваннях на території окупаційних адміністрацій.

Тобто це вигідно і ОРДЛО, і Росії. В принципі, така ідея у бойовиків навіть не виникла б, якби вона не була санкціонована російським генштабом.

Чи може це бути черговим кроком по інтеграції ОРДЛО до складу Росії? Після паспортизації ОРДЛО процес повзучої інтеграції цих територій до Росії відбувається. Надання російським громадянам із російською пропискою можливості служити в ОРДЛО буде фіксацією лише невеликої частини цього процесу, але не є його рушійною силою. Зараз йдеться про те, щоб унормувати статус росіян, які служать в ОРДЛО, та зменшити вагу аргументу України про службу кадрових російських військовослужбовців в окупаційних адміністраціях.

читайте такожПутін закладає для України бомбу уповільненої дії

Наскільки я розумію, принципово таке рішення вже укладено і невдовзі буде проведено.

Втім, в даній ситуації не варто проводити паралелі з Кримом і очікувати, що Росія може сказати "Донбас – наш". Тут інша ситуація, інші рушійні сили, інша специфіка…

Росія поки що не відмовилася від концепту впихування ОРДЛО в Україну на вигідних Москві умовах. Допоки така ідея офіційно не відкинута, Росія буде й далі реалізовувати цю стратегію. Питання повної анексії або визнання якихось статусів Донбасу для Російської Федерації не стоїть, хоча такий сценарій є можливим, нехай і малоймовірним. Росія ще не вичерпала весь інструментарій гібридних форм втягування Донбасу в сферу своїх інтересів. Останні приклади – указ Путіна, згідно з яким товари з ОРДЛО прирівнюються до російських, та цей крок щодо офіційного надання можливості громадянам РФ служити в окупаційних адміністраціях.

читайте такожГірка пігулка для Росії: як Москва зневірюється в тому, що світ колись визнає Крим російським

Усе це – гібридні способи присутності Росії, а не способи анексії Донбасу.

Отже, поки що Росія й далі намагатиметься запхати ОРДЛО в Україну на своїх умовах. А кроки на кшталт надання можливості росіянам служити на окупованій частині Донбасу є якорями, які у майбутньому, навіть якщо відбудеться реінтеграція ОРДЛО на вигідних Україні умовах, будуть прив’язувати ременями Росію до цього регіону.

Віталій Кулик, директор Центру дослідження громадянського суспільства, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти