Якщо США запровадять санкції наперед, російська економіка довго не протягне

1 лютого 2022, 09:09
Виходячи з того, що зараз відбувається, у разі запровадження санкцій піде цілеспрямована робота по тому, щоб ці санкції мали системний характер.
Якщо США запровадять санкції  наперед, російська економіка довго не протягне
У США можуть запровадити частину санкцій, не чекаючи вторгнення РФ в Україну / Reuters

Голова комітету Сенату США з іноземних питань, демократ Роберт Менендес та республіканець Джеймс Ріш заявили про те, що у США сенатори близькі до завершення перемовин щодо законопроєкту про санкції проти Росії у випадку її вторгнення до України. Причому, як зазначають політики, деякі з цих санкцій можуть бути запроваджені наперед, у якості відповіді на ті дії, що Росія вже вчинила проти України.

І це логічно, бо Росія вчинила акт міжнародного злочину - збройної агресії проти суверенної держави. Згідно резолюції ООН №3314 від 1964 року, під якої стоїть підпис представників Радянського Союзу, відповідальність за який перебрала на себе Росія, то вона чітко підпадає під майже усі визначення агресора.

А за агресію треба платити. Те, що відбулося у 2014 році, з точки зору міжнародної реакції до кінця не оплачене. І ця ініціатива американських сенаторів є абсолютно справедливою, тому що, наприклад, санкції за окупацію Криму - на сміх курам, бо хто поверне 14 тисяч українських життів?!

відео дня

Тому ініціатива дуже вчасна і, дай боже, щоб вона реалізувалася. Тож тепер головне, щоб Сенат і Конгрес США їх схвалив. Питання лише у тому, чи набере ця ініціатива необхідну більшість - тоді вона має бути розглянута президентом і у разі схвалення стати законом, обов'язковим до виконання.

Вже тих санкцій, які наразі оголошені, вистачить на те, щоб економіка Росії дуже серйозно постраждала. Виходячи з того, що зараз відбувається, у разі запровадження санкцій піде цілеспрямована робота по тому, щоб ці санкції мали системний характер.

На додаток до того, що ми чули, можуть бути персональні санкції проти оточення Путіна, бо Байден говорить про санкції проти самого Путіна, про санкції в енергетичній сфері, сфері фінансового забезпечення, банківської діяльності, непостачання специфічного обладнання, без якого російська економіка довго працювати не зможе тощо.

читайте такожЯкщо ми не в НАТО, то ми захищаємо себе самі, санкції "після" нам не потрібні - ЗеленськийТобто тут є величезна кількість пропозицій, не кажучи вже про санкції, характер яких у Кремлі вважають образливими, санкції проти Північного потоку-2 та проти його сертифікації - тобто перелік величезний.

Володимир Огризко, керівник Центру дослідження Росії, дипломат, колишній міністр закордонних справ України, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти