Чому справа Чауса не призведе до глобальних наслідків

4 серпня 2021, 07:45оновлено 1 вересня 2021, 13:07
Справа судді Чауса вдарить по Зеленському, але до його імпічменту не доведе.
чаус
Екссуддя Микола Чаус / УНІАН

Сама історія вивезення Чауса з Молдови, де вже відкриті кримінальні справи і доведено, що до цього мають відношення працівники ГУР України та дипломатичних служб – це міжнародний скандал.

Зрозуміло, що без наказу вищого керівництва країни це було б неможливо зробити. А з урахуванням того, хто призначає ГУР і займається СБУ, то всі дороги ведуть до Зеленського. Тим самим ця ситуація кидає на нього тінь і тепер йому доведеться якось гасити цей скандал.

Поява Чауса на території України незрозумілим чином – це, що називається, його легалізація. Для влади краще, якщо він буде в юрисдикції СБУ, бо СБУ підконтрольне Банковій. І те, що він досі перебуває у СБУ під виглядом кримінальних справ, яких поки ніхто не бачив, говорить про те, що влада хоче зам'яти цей скандал - інструментарій для цього є.

відео дня

Молдова як учасник скандалу поставила до відома Вашингтон, Лондон і Брюссель про подію. Однак на Молдову є й важелі впливу в Україні, бо вона за багатьма параметрами залежить від нас. Насамперед, в експорті продукції до Росії і з питання Придністров'я. Тому нинішню ситуацію можуть спробувати "сторгувати" в цьому ключі, бо до Чауса скандал наростав, але тепер почнуться питання. Власне, як і завжди – спочатку придумали собі проблему, і потім починають її розв'язувати.

Ніяких подальших кадрових ротацій у спецслужбах, що провинилися, не буде, бо вони вже відбулися – зокрема, був глава служби розвідки і відбулися великі ротації в СБУ (після чого і з'явився Чаус).

читайте такожПомилка виконавців: експерт пояснив, чому СБУ і НАБУ зчепилися через ЧаусаНе думаю, що справа Чауса може обговорюватися під час візиту Зеленського до Вашингтона – це занадто дрібне питання, максимум його можуть обговорювати хіба що на рівні дипломатів. Він, скоріше, проблема двосторонніх взаємин Молдови та України. НАБУ, яке асоціюють в Україні з впливом США, своїми претензіями до Чауса всього лише намагаються показати імітацію бурхливої діяльності.

Чауса при цьому можуть навіть посадити, проте навряд чи це та справа, про яку можна буде говорити як про показову боротьбу з корупцією. Зрозуміло, що Банкова хотіла б, щоб Чаус сказав, що особисто Порошенко віддавав йому якісь вказівки. Але ланцюжок посередників насправді був набагато довшим, багато з них вже не знаходяться в країні і недосяжні для українського правосуддя.

Особисто для Зеленського також не буде ніяких наслідків, бо справа Чауса - це лише черговий епізод в низці провалів. Вона, звичайно, не сильно допомагає президенту, але вона явно не стане поштовхом до більш серйозних речей на зразок імпічменту або створення ТСК.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти