Навіщо Лукашенко вирішив страчувати чиновників-зрадників

14 березня 2023, 08:56
"Зрада Батьківщині" в Білорусі трактується дуже широко. За цією статтею вже судили журналістів, які критикували Лукашенка.
Валерій Карбалевич, Лукашенко
У Білорусі починаються зачистки неугодних / Главред

У Білорусі сьогодні відбуваються масові політичні репресії. У зв'язку з цією подією в Мачулищах Лукашенко дав чергову команду "зачистити всіх". У Білорусі постійно відбуваються суди над політичними противниками, причому у політичних справах дають великі терміни, від 10 до 20 років.

Це - якась еволюція тоталітарного режиму в авторитарний. Одним з елементів цього посилення є зміна білоруського законодавства, яке рухається в бік криміналізації не тільки опозиційної діяльності, але і всього, що пов'язано з інакомисленням. Адже сьогодні в Білорусі за критичні коментарі в соціальних мережах або навіть просто за "лайки" людей саджають до в'язниці, як і за підписку на незалежні ЗМІ в своїх телефонах (а в Білорусі майже всі такі медіа оголошені екстремістськими формуваннями). В рамках цього процесу і був прийнятий новий закон, де за зраду державі чиновникам і представникам силового блоку загрожує смертна кара. Причому "зрада Батьківщині" в Білорусі трактується дуже широко. За цією статтею вже судили журналістів, які критикували Лукашенка.

відео дня

Чому це стосується саме чиновників? Умовою існування нинішнього режиму є лояльність держапарату. Саме це дозволило Лукашенку утримати владу в 2020 році в момент найгострішої політичної кризи. І Лукашенко дуже болісно сприймає, коли якісь чиновники або представники силових структур раптом переходять на бік його опонентів. Він вважає це зрадою, і таких людей у Білорусі судять набагато жорстокіше, ніж простих протестувальників. Цим законодавством Лукашенко хоче зміцнити монолітність свого політичного режиму і залякати потенційних перебіжчиків на іншу сторону.

Валерій Карбалевич, спеціально для Главреда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти