Навіщо міністр оборони Китаю їде в Білорусь

18 серпня 2023, 06:10
КНР цікавлять білоруські напрацювання в області оптоелектроніки. І тут є за що торгуватися.
Білорусь, Китай
Білорусь та Китай / Колаж Главред, фото pixabay

Куди обов'язково заїде міністр оборони КНР в Білорусі?

Як мінімум, з інспекцією він відвідає виробництва озброєнь на китайських технологіях. І тут маємо дві адреси

1. Завод точної механіки (Дзержинськ) - виробництво РСЗВ "Полонез". Для української аудиторії - концепція комплексу аналогічна відомому HIMARS, але базова ракета має дальність 300 км. китайського гостя буде цікавити що зроблено, що може бути зроблено ще.

відео дня

2. Малопомітне і маловідоме але технологічне і активно розвивається підприємство НГО "ОКБ ТСП", яке має юридичну (але не фізичну адресу) в будівлі Держвоєнпрому по пр. Незалежності 115. Міністр поїде на виробництво. Тому що ця фірма - автор білоруської модернізації ЗРК БУК - БУК-МБ3К, в якому від "початкового БУКа" мало що залишилося. Але найцікавіше там (крім власне електронної начинки, антени і АСУ) - ракета 9м318, в якій використовується китайське ракетне паливо, (як кажуть, хоча, ймовірно, модернізація китайського) білоруський двигун і активна головка самонаведення. Так ось, ракета здатна вражати балістичні ракети. Правда, на зустрічних курсах і в радіусі 70 км.

Обидва зразки озброєнь - Китай. І, відповідно, слово Пекіна в питаннях продажу комплексів ключове. І тут варто згадати, наприклад, Африку.

Крім того, КНР цікавлять білоруські напрацювання в області оптоелектроніки. І тут є за що торгуватися.

Але це питання одного дня. Далі - військові частини, на озброєнні яких стоїть техніка з китайським корінням. І вечір другого дня (або, якщо залишиться на 19 число, третій день) - розмова по суті про майбутні проекти.

Зокрема, КНР буде цікавити як вписати білоруську армію в силову компоненту ШОС, як поступово прив'язати до себе. Але останнє - справа дуже віддаленої перспективи.

Одним словом, буде за чим стежити.

І буде привід трохи посміхнутися з потуг білоруської пропаганди обійтися загальними фразами і показом "покладання квіточок" до радянських монументів.

Хто такий Ігар Тишкевич

Білоруський аналітик, публіцист, блогер, експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього. Автор аналітичних публікацій про білоруську та українську політику та економіку. Дослідницькі інтереси: еволюція політичних систем і політичних інститутів у країнах, що переживають трансформацію; суспільні відносини, можливості корекції системи відносин і впливу на неї; зв’язок економічних відносин і міжнародної політики, взаємний вплив; регіональна політика – Східна Європа і Причорномор’я. Розробив низку навчальних програм та тренінгів з комунікацій, політичних кампаній, пише uifuture.org.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти