Навіщо Путін хоче захопити Авдіївку будь-якою ціною

13 листопада 2023, 08:10
761
У районі Авдіївки зараз сконцентрована найбільша маса сил і засобів на протяжність фронту.
Авдіївка, ВСУ
Авдіївка / Колаж: Главред, фото: facebook.com/zhebrivskyi, 53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха

Авдіївка…

З 10 жовтня російські окупаційні війська ведуть інтенсивні наступальні дії в районі Авдіївки, маючи в своєму розпорядженні колосальний для цього ресурс. Але, ось уже більше місяця як досягти всіх поставлених до виконання ще 10 жовтня бойових завдань, вони так і не змогли.

Два дні тому військовий злочинець, який перебуває в розшуку МКС, Володимир Путін, вдруге за короткий термін, не більше місяця, відвідав штаб ЮВО в Ростові-на-Дону. Для розуміння, навіть під час наступу на Бахмут, Путін не відвідував штаб ЮВО, а тут, два візити з різницею в місяць…

відео дня

Це зайвий раз говорить про те, наскільки для Путіна важливо до Нового року і виборів в Росії, досягти на фронті хоч якоїсь перемоги, яку можна було б згодувати споживачам "інформаційного фаст-фуду" як щось епічне і велике досягнення.

Саме тому, в районі Авдіївки зараз сконцентрована найбільша маса сил і засобів на протяжність фронту. Тут підрозділи 2 ОВА, 8 ОВА, 41 ОВА, підтягуються додаткові сили 90 ТД. Все це посилюється м'ясними підрозділами "Шторм Z" і БАРС.

Крім того, в районі Авдіївки сконцентрований один з найпотужніших артилерійських потенціалів РОВ. Тут знаходяться 120 АБр, 232 АБр, 385 АБр, 400 АП і 944 АП. Крім того, розміщена 1 БрРХБЗ, внаслідок чого ми можемо спостерігати вже досить рідкісні ТОС-1А "Солнцепёк".

Після взяття під контроль Авдіївського терикону РОВ вдалося перейти на праву сторону від залізяки і продовжити рух в напрямку Степового і Коксохіму. Але, при цьому закріпитися на місцевості їм так і не вдається.

Не дивлячись на наявність у РОВ серйозного артилерійського потенціалу, скористатися ним максимально ефективно вони не можуть, оскільки велика частина панівних висот під контролем СОУ. Росіяни поки оперують в районі однієї панівної висотою, яка не дає їм можливості розвернутися.

Зараз важливо не давати ворогові закріпитися на лівій стороні від залізяки, що не дозволить почати РОВ більш злагоджені штурмові дії щодо Степового і зайти на Коксохім.

Розвинути успіх з Водяного на Північне ворогові не вдається. Серйозних змін, після того як СОУ витіснили РОВ 7 листопада з ряду позицій південніше балки, не відбувалося, хоча запеклі бої в даному секторі не вщухають 24 години на добу.

Таким чином, те, що за задумом російського командування повинно було зайняти пару діб, тривати вже місяць і так повністю і не виконано.

Російські війська несуть в районі важкі втрати. У добу утилізується від декількох рот до повноцінного батальйону. Однак, не дивлячись початковий провал свого наступу і колосальні втрати, РОВ від своїх цілей відступати, не мають наміру, а недавні візити Путіна тільки підтверджують, наскільки для нього важливо захопити Авдіївку. Будь-якою ціною і будь-якою кров'ю.

З іншого боку - це говорить і про неминуче виснаження не просто підрозділів, а й негативний вплив на цілі групи військ, що відбитися на всій окупаційному угрупованні в цілому.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти