Навіщо Росія знову лякає НАТО нарощуванням військ біля кордонів України

2 червня 2021, 19:50оновлено 2 червня 2021, 21:15
Протистояння Росії і блоку НАТО триватиме вічно – у цьому сенс їхнього життя.
Шойгу
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу / УНІАН

Російська Федерація всіляко намагається поставити себе на місце Радянського Союзу. І якщо раніше угруповання військ було в Німеччині, Польщі, Чехословаччині, Угорщині, і їхнім завданням було створити противагу НАТО, то сьогодні кордон протистояння Росії і НАТО проходить по кордону РФ і України. Ось чому США і Росія борються за нас – адже той, хто зможе на нашій території розгорнути своє угруповання військ, матиме перевагу.

Тому НАТО тримає Україну в партнерах і співпрацює з нами, а Росія, природно, хоче показати, що вона – супердержава і представляє військову загрозу НАТО. І тому вона розгортає угруповання військ, що анонсував глава Міноборони РФ Сергій Шойгу.

Але це - програма майбутнього. На цей рік у них заплановано створення 15 військових частин. І, швидше за все, якщо Шойгу назвав цифру в 20 частин і з'єднань (дивізій), то з них і можуть створити ці дивізії. Плюс РФ відмовилася від бригадно-батальйонної структури збройних сил і повертається на стару радянську дивізійно-полкову структуру. Відповідно, це збільшує чисельність військ - якщо бригада була 3000-3500 осіб, то дивізія – в чотири рази більше.

відео дня

Але заявити про формування 20 частин – ще не означає це зробити. Так, вони включені в оборонзамовлення РФ на поточний рік, але в цьому році почнеться лише паперова робота. Адже для цього потрібні військові містечка, паркові зони, казарменно-житловий фонд, особовий склад, техніка та озброєння, проходження бойового злагодження і тільки потім - постановка в стрій. Тобто, для дивізії це може розтягнутися на 5-7 років. Приміром, саме стільки формували одну 150 мотострілецьку дивізію, яка стоїть уздовж українських кордонів. Тобто дай бог, щоб ці 20 з'єднань частин РФ розгорнула до 2025-2027 року і ввела в дію.

Крім того, техніка і озброєння буде обчислюватися для такої кількості військ тисячами одиниць. І чи зможе російська промисловість виробити таку кількість техніки - невідомо. Також для цього необхідно буде набрати, за різними оцінками, від 40 до 60 тисяч осіб, і всю цю ватагу потрібно буде годувати, одягати, навчати і побудувати квартири для військових і членів їхніх сімей (особливо, якщо за основу буде братися контрактна армія). Тому поки що подібні заяви РФ - не більше, ніж плани.

читайте такожЗеленський оголосив про готовність до війни з Росією і назвав терміниРозгортання угруповання на європейському театрі військових дій біля кордонів України триватиме доти, поки НАТО або РФ не припинять свого існування. Протистояння Росії і блоку НАТО триватиме вічно – у цьому сенс їхнього життя. Образ ворога використовується всіма політиками для консолідації суспільства, а відсутність зовнішнього ворога завжди послаблює, особливо, якщо в країні тоталітарний режим. Тому Росія завжди буде намагатися наростити війська, тому що економічно Радянський Союз цього теж не потягнув і в результаті здувся. І це завжди буде використовуватися в геополітичних ігрищах - наприклад, на майбутній зустрічі з Байденом Путін буде хвалитися тим, що на західному кордоні у нього стільки військ, що він дійде до Ла-Маншу.

Але у Байдена є козир - Україна. І як би Путін не брязкав зброєю, Альянс завжди тицьне в карту і скаже: "пройдіть спочатку Україну, а потім поговоримо". Тому Росія хоче нас політично поглинути, щоб зійтися з НАТО на українсько-польському кордоні, про що Путін давно мріє.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти