Навіщо Росія так несамовито стирає Донбас з лиця землі

4 травня 2022, 06:29
Знищуючи Донбас, Росія переслідує кілька цілей.
РФ переслідує економічні цілі, руйнуючи Донбас
РФ методично знищує промислові підприємства Донбасу / колаж УНІАН, Reuters

Рашисти несамовито знищують Донбас. Чому? Пропагандистські цілі зрозумілі – взяти Донбас за будь-яку ціну якомога швидше, щоб піднести це в якості перемоги.

Тут все зрозуміло. "Ми за ціною не постоїмо".

Але є й економічні цілі.

відео дня

Спершу здавалося нелогічним знищення індустріальних підприємств, тієї ж "Азовсталі" і заводу ім. Ілліча в Маріуполі. Але, насправді, в цьому є логіка, і вона полягає в завданні максимальної економічної шкоди і деіндустріалізації України.

Адже Металургія – другий за значимістю сектор українського експорту і джерело валютних доходів для України. Тільки Маріуполь давав 20-30% обсягу виплавки сталі в Україні.

Але є ще одна причина. Ці підприємства, а також інші не тільки в металургійній, але й у хімічній промисловості, розташовані на Донбасі, є прямими конкурентами російських підприємств на зовнішніх ринках.

читайте такожКонвульсії Росії: чому через місяць-два Україна почне звільнення всіх територій і навіть Криму

Ще з початку 2000-х російські інвестори часто купували підприємства в Україні не з метою отримання прибутку, а для того щоб довести до банкрутства і знищити конкурента. Це було просто дешевше з точки зору максимізації прибутку в далекосяжній перспективі.

Тому, усвідомивши, що можливості утримати території немає, і можливий контрнаступ ЗСУ, а також після введення жорстких санкцій Заходу, які навряд чи буде можна обійти (як це було в 2014-2021 рр.), Росія ухвалила таке рішення про тотальне знищення Донбасу з метою завдання максимальної шкоди економіці Україні на перспективу.

читайте такожПоки Путін витрачає гроші на ракети, його армію розстріляють з гармат: чому Росія програє війну

Тим більше, металургійна промисловість тісно пов'язана з військовою. І чим менше таких підприємств, тим складніше і витратніше буде відновлювати Україні свій військовий потенціал, зокрема, виробляти військову техніку.

Тож у Кремлі таким чином намагаються вбити одразу "двох зайців".

Максим Ялі, експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти