Навіщо Росія посилює ракетний терор в Україні

18 липня 2022, 06:26
У Кремлі в черговий раз демонструють нерозуміння процесів, які відбуваються в українському суспільстві.
ракета, російська ракета, дитяча іграшкаtopcor
Ракетними ударами Росія хоче впливати на настрої в українському суспільстві / pixabay , topcor.ru

В Україні все частіше прилітає по далеко не військовим цілям і навіть не по об'єктах інфраструктури. Можна говорити про те, що відбувається, як про нову тактику ракетного обстрілу. Вже третя корекція логіки використання ракет з квітня місяця (до цього намагалися вибити ППО, військову інфраструктуру).

Нагадаю, кінець березня-квітень - спроба знищити нафтобази і запаси палива. Тоді писав, що мова не тільки в створенні проблем із забезпеченням для ЗСУ (на ці потреби паливо є), а в спробах ускладнити посівну і створити дефіцит на ринку. Це економіка і громадська думка - палива немає або воно дороге. Звертаю увагу - серед цілей вплив на населення: демотивація, страх.

Далі був короткий момент зі спробами вразити підприємства, які здійснюють ремонт техніки для потреб ЗСУ (або виробляють окремі зразки озброєнь).

відео дня

Третій етап - інфраструктура УЗ. Вузлова станція. Мета, з одного боку, порушити графік перевезень військових вантажів. З іншого, ускладнити функціонування економіки. І, природно, знову можна говорити про спроби впливати на настрої.

Що відбувається зараз? А ось зараз вплив на настрої є ключовою метою. Причин кілька. Це і можлива "втома від війни" в тилових районах, і економічні проблеми, що так само позначається на настроях. І, нарешті, вже значний період життя населення в негативному порядку. В якості цілей вибираються, серед іншого, населені пункти, які в меншій мірі були схильні до обстрілу, ті, де населення веде "нормальне" (наскільки це можливо) життя. Завдання-спроба деморалізувати, посіяти страх. Ця методика не нова. Можна згадати нацистські бомбардування Лондона, нальоти союзників на міста нацистської Німеччини в 1944 і багато інших прикладів.

Чи досягається така мета? Поки що ні. У Кремлі в черговий раз демонструють нерозуміння процесів, які йдуть в українському суспільстві.

Чи може така мета бути досягнута? На жаль, але частково так. За умови провалу комунікації українською стороною і погіршення становища на фронті.

читайте такожРосія мститься Україні: чому ракетні удари можуть збільшитисяКремль буде працювати над цим. Тут і спроба зібрати резерви, і одкровення Шойгу про нову інтенсифікацію боїв. Все це РФ буде намагатися супроводжувати ракетними ударами.

Як не стати об'єктом успішного впливу? Намагатися періодично дивитися на ситуацію тверезо. Відсоток збитих ракет зростає. Не у всіх регіонах-гарантовано "закрити небо" над усією країною на даний момент, на жаль, таких сил немає. Але нова техніка поступово надходить. І, що важливо, з уже навченими українськими екіпажами. Ситуація змінюється, нехай і не так швидко, як нам би хотілося.

Другий аспект - в умовах, коли ти впевнений у швидкій і гарантованій перемозі, механізми впливу на настрої населення ти розглядаєш "серед інших" а не як ключові. Зростання кількості обстрілів (з теперішнім вибором цілей), серед іншого, і прояв невпевненості ворога в здатності досягти результату в прийнятні терміни.

І, нарешті, оцінювати мотивацію твого супротивника (і тут велика роль відводиться ЗМІ, як звичним, так і т. зв. "новим"). Знання зменшують імовірність зробити те, чого від тебе чекає ворог.

Що ще? У міру можливості допомагати ЗСУ. Ця допомога наближає час, коли можна буде жити нормальним життям без всяких лапок.

Ігар Тишкевич, експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" Українського інституту майбутнього

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти