Задумка противника цілком очевидна

7 липня 2022, 06:27
Наступ військ противника на Миколаївському напрямі все ще "умовно-можливий".
ЗСУ, війна в Україні
Наступ військ противника на Миколаївському напрямку все ще "умовно-можливий" / Фото УНІАН

У мене немає сумніву в тому, що наступним об'єктом докладання зусиль російського військового командування на Донбасі стане Слов'янсько - Краматорська агломерація. Хоча, за цілою низкою ознак, не виключено, що на Харківському, Криворізькому і Миколаївському напрямках противник також збирається перейти до активних наступальних дій... Це меншою мірою стосується Запорізького напрямку, хоча і там цілком можливі різкі "контр-наступальні" дії противника з метою "вирівнювання" ситуації. Якщо ж розташувати по ранжиру ці напрямки, то на мій суб'єктивний погляд, він буде виглядати наступним чином.

- Слов'янськ-Краматорськ

- Харків

відео дня

- Кривий Ріг \ Миколаїв

- Миколаїв \ Кривий Ріг

- Запоріжжя

+ ПОКИ ймовірні екзерсиси месьє Лукашенки, цілком ймовірно прив'язані до якогось наступу на іншому напрямку...

Так, шановне паньство...

Я, звичайно, не генерал Буданов, такими провидчими здібностями як він не володію, але дивлячись на нинішні кривляння і стрибки командування військ противника цілком можу спробувати зрозуміти їх мотиви і причини...

Чому мій особистий рейтинг намірів противника виглядає саме так, а не інакше...? З цілої низки причин... Давайте по порядку...

Слов'янськ-Краматорськ...

- Противник вже зосередив і розгорнув у складі двох головних, саме для цього напрямку, ударних угруповань (Ізюмське і Попаснянське), до 60% всіх своїх сил і засобів, що оперують на території України.

- Для початку масованого наступу на цьому напрямку йому не треба робити ніяких різких рухів. Типу об'ємних перегрупувань, розгортання систем МТО і бойового управління... все вже готове і цілком справно функціонує.

- Противник, в рамках підготовки до наступу, саме на цьому напрямку, вже почав покращувати в тактичному відношенні вихідні рубежі і позиції своїми активними наступальними діями на окремих ділянках.

- Відносно цього напрямку першочергові цілі - Сіверськ і Бахмут, хоча - найбільш актуальним все ж виглядає район Райгородка, де противник підійшов до Слов'янська, на сьогоднішній день, на найбільш мінімальну відстань.

Харківський напрямок

- На південний захід від Бєлгорода біля самого кордону зосереджена і розгорнута повнокровна 144-а мсд, причому з усіма своїми полками і окремими батальйонами. Там же зосереджені значні сили артилерії противника (як ствольної, так і реактивної) + 448-а ракетна бригада (має на озброєнні як ОТРК "Іскандер-М", так і ТРК "Точка-У").

- Ця дивізія (254-й, 144-й, 488-й мсп, 59-й тп, 856-й сап... у кожному розгорнуто мінімум по 2 БТГр\ТГр, а в деяких і 3 БТГр\ТГр) посилено поповнювалася особовим складом і ОВТ з кінця квітня. По суті, на сьогоднішній день за рівнем своєї боєздатності вона цілком відповідає і Ізюмському і Попаснянському угрупованням.

читайте такожУ Росії все піддається дресируванню- Причому, що характерно, вона стоїть відразу за спиною угруповання противника, яке зараз північніше і північно-східніше Харкова намагається пробитися (повернутися) на ближні підступи і околиці міста (до 8-й БТГр зі складу 18-ї мсд, 200-й мсбр, 138-й МСБР, 25-й і 27-й мсбр + 2 батальйону "мобіков" з 1-го АК, підтриманих артою з 244-ї абр). Як ви розумієте, введення 144-ї мсд в бій на харківському напрямку не просто подвоїть ці зусилля, різко їх збільшивши на порядок. Я б навіть сказав, враховуючи той факт, що і наші підрозділи, і підрозділи противника вже неабияк пошарпані на цьому напрямку, введення в бій "свіжо відновленої" 144-ї мсд противника може змінити ситуацію на Харківському напрямку кардинально...

Криворізький напрямок.

- По правді сказати, особливого оперативного значення, розвитку гіпотетичного наступу противника на цьому напрямку, позбавлене (власне тому я і помістив таку можливість на 3-му місці). Воно має сенс виключно в якості протидії активності Сил оборони України, які намагаються вийти на тили підрозділам противника, що обороняються в районі Високопілля і Новопетрівки, тобто вирішити тактичну задачу.

- Однак, на більш предметні роздуми з цього приводу наштовхує дещо незвичайне за чисельністю угруповання військ противника, перекинуте їх командування для вирішення цього завдання. Це як мінімум 2 БТГр зі складу 98-ї вдд + 2 танкових роти (очікується підхід ще 2-х БТГр зі складу 106-ї вдд з Луганського напрямку, в районі Таврійськ - Нова Каховка вже концентрується для спільних дій з ними ще одна танкова рота). Це без урахування того, що на цю ж ділянку раніше прийшли "півтора землекопа" (до 1.5 БТГр) зі складу 34-ї мсбр. Погодьтеся, якось забагато 2-і повних "умовно-розрахункових" бригади всього лише для того, що б відсунути українські війська в районі Потьомкіно і Нововознесенська.

Миколаївський напрямок

- Наступ військ противника на Миколаївському напрямі все ще "умовно-можливий". Причому, не дивлячись на те, що сьогодні противник змушений вести наполегливі оборонні бої західніше і північно-західніше Херсона, оперуючи тими ж 8-ма БТГр (зі складу 126-й Мсбр, 127-й рбр - практично в повному складі і по 1 БТГр зі складу 33-го і 255-го мсп) за підтримки 244-го сап.

- Справа в тому, що зумівши витормозити просування передових підрозділів Сил оборони України південно-західніше Снігурівки, командуванню військ противника вдалося створити цілком очевидні умови для того, що б "контр-наступити" на лівий фланг нашому наступаючому на Херсон угрупованню. Це стало зрозуміло кілька днів тому, коли силами 2-х БТГр противник спробував атакувати у напрямку від Шмідтово на Любомирівку і Новогригорівку.

- На перший погляд, це здається такою "дрібнуватою" тактичною контр-атакою з метою примусово розгорнути наші передові підрозділи фронтом на північ, а не на Херсон. Але особисто мене в цьому відношенні турбує той факт, що для цих наполегливих контр-атак противник вибрав саме цю ділянку. Справа в тому, що якщо ці контр-атаки отримають будь-який розвиток, навіть мінімальний... виникне цілком висока імовірність прориву противника до Шевченкового, а отже на ближні підступи до Миколаєва...

читайте такожГоловне завдання для Росії сьогодні-це припинення військових дійТобто задумка противника цілком очевидна - поки наші тактичні групи буцаються з кримськими ідіотами у Правдино і Киселівки, зайти їм в тил через їх лівий фланг, відрізати від Миколаєва і самим прорватися на його ближні підступи... Що ж, в сміливості задумів російському військовому командуванню не відмовиш. Тим більше, що перераховані вище резерви, які противник поки зосереджує в районі Нової Каховки і Таврійська, перекидаючи з Запорізького і Луганського напрямків і які явно не підходять "за розміром" для використання в районі Високопілля... дуже навіть підходять для введення в бій в районі Шмідтово. Причому, "дуже підходять"...

Тепер, власне, про Запоріжжя...

- Я не думаю, що найближчим часом противник зуміє сконцентрувати для "особливо глибокого" прориву в цьому напрямку значні за обсягом сили і засоби. Через те, що протягом ділянки фронту від Дніпра до Великої Новосілки у нього "численні порізи", які змушують його витрачати резерви на абсолютно "пересічні, повсякденні" цілі, замість того, щоб концентрувати їх для чогось значного.

"Порізи" на запорізькому напрямку стали виникати у нього із завидною регулярністю. То в районі Щербаків, то під Пологами, то ще десь. Ну а про "суміжну" ділянку під Вугледаром і говорити не доводиться. Судячи з усього, саме туди доведеться командуванню військ противника витратити основну частину своїх тактичних резервів зі складу 42-ї мсд, щоб уникнути вельми небезпечного просування ЗСУ в напрямку на Волноваху...

Підсумовую...

На сьогодні, поки найочевиднішим проглядається саме Слов'янсько-Краматорський напрямок, на якому противник в якнайближчому майбутньому зможе зробити якісь широкомасштабні наступальні дії без особливо тривалої оперативної паузи. Що, своєю чергою, дуже важливо для ВПР противника в контексті досить впевненого нарощування обсягів і темпів військово-технічної допомоги Україні з боку цивілізованого світу.

читайте такожХлопці, йдіть до Путіна!Однак, трохи менш імовірним виглядає наступ противника і на Харківському напрямку. Я не думаю, що командування військ противника "просто так" дозволяє прохолоджуватися своїй цілій повнокомплектній мотострілецькій дивізії в Бєлгородській області безпосередньо біля наших кордонів, в умовах жорсткого дефіциту мотивованої піхоти безпосередньо на головних напрямках свого наступу.

Так само, цілком зрозуміло, що стягування протягом крайнього тижня в район Нової Каховки, Чкалова і Олешок Херсонської області підрозділів, які раніше оперували абсолютно на інших напрямках і в операційних зонах, відбувається явно не з міркувань альтруїзму...

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти