Загадки наступу ЗСУ терзають Кремль

25 липня 2023, 22:42
2093
Літо рухається до фіналу, а наступу нібито все немає і немає.
Загадки наступу ЗСУ терзають Кремль
Наступ йде, але повільніше, ніж хотілося б / колаж: Главред, фото: 17 ОТБр імені Констянтина Пестушка

У Кремлі і в РФ зростає подив через відсутність великого контрнаступу ЗСУ не менше, ніж в Україні, в Європі і США. Літо рухається до фіналу, а наступу все немає і немає.

З цієї причини Путін в неділю 23 липня був змушений повідомити росіянцям, що ховрах є, але вони його просто не бачать. Наступ ЗСУ триває з 4 червня, запевнив він, але армія РФ настільки доблесно відбиває його, що вони цього не бачать. Путін врахував досвід своїх генералів, піднятих на сміх за повідомлення про грандіозну кількість військової техніки ЗСУ, нібито знищеної ними, і був скромнішим – сконцентрувався тільки на іноземній техніці. Прорік, що майже за два місяці наступу його армія знищила 15 "леопардів" і 20 "Бредлі" і позначив це як велике досягнення.

відео дня

В цей же день з аналогічним роз'ясненням виступив Блінкен, і повідомив: наступ триває, але повільніше, ніж хотілося б, і тому триватиме ще кілька місяців. На печерських пагорбах акцент в поясненні відсутності великого наступу почали зміщувати з дефіциту снарядів і повної відсутності ракет ATACAMS і винищувачів F-16 на високу ступінь мінування місцевості ра**истами. Але Москву це переконує все менше, і вона все більше губиться в здогадах, чому немає наступу і що відбувається насправді.

Москві набридли заяви з Києва, що наступ – це не як у радянському кіно, і що ЗСУ повсюдно наступає силами від взводу до роти. У Генштабі РФ прекрасно знають: це не наступ, а розвідка боєм. Два місяці цієї розвідки боєм наводять штаб Герасимова на логічну думку - противник щось задумав велике і недобре на серпень, але зробити як в травні не можна.

У Кремлі на 9 травня теж чекали або великого наступу ЗСУ на фронті, або великого нальоту дронів на Москву. Тому вирішили діяти на випередження - влаштували наліт дронів на прапор на Кремлі і кілька їх падінь в Москві і Підмосков'ї. У всьому цьому звинуватили Україну і пообіцяли "удар відплати" по Києву. У Києві розкусили цю гру і теж збили дрон над Майданом, але вдень, щоб було добре видно, а не вночі як це зробили спецслужби РФ над кремлем. На відміну від Москви через день ми визнали, що це був наш дрон і збили його з якихось технічних причин. У підсумку всі були задоволені: ми нібито вдарили по кремлю, а вони нібито вдарили по Майдану. Найбільше були задоволені "хороші росіяни" - у них з'явилося багато тем для поговорити і розвести конспірологію навколо Путіна і його рейтингу.

Але зараз так зробити вже не можна, великий наступ ЗСУ не можна зімітувати, навіть якщо самим розбомбити не Шебекіно, а Білгород і Воронеж. Щодо слів Саллівана про дефіцит снарядів в США у Москви якщо глибока підозра, що це надуманий привід і стьоб, щоб виправдати передачу касетних боєприпасів Україні. На думку розвідок РФ, американці і європейці навмисне напускають "туман війни" про те, що Захід згнив і розклався. На расеї з часів царя Миколи I чекають і вірять: Захід гниє і днями догниє остаточно. Але оскільки цій вірі 200 років і за цей час Захід пережив дві світові війни, одну громадянську війну в США і кілька європейських, а також серію революцій, то вірити в те, що в 2023 р. він, нарешті, згнив, в РФ може хто завгодно, крім "чекістів" з кремля.

Інтерв'ю Залужного з докором Заходу – "де літаки, без них наступати не канонічно", - в Кремлі теж не схильні приймати за "чисту монету". У Кремлі знають, що Залужний відмінник військової підготовки і має посвідчення про це від британців. Це означає, що якщо у нього є 452 танка замість покладених по протоколу 500, то він наступати не буде, так як це суперечить військовим канонам. Але в Кремлі також знають, що Залужний зібрав навколо себе команду з хорошистів і твердих трієчників, які вміють наступати взагалі без танків, і не заважає їм працювати. Генерал Марченко у березні 2022 р. переконливо показав це під Миколаєвом. Тероборона Баштанки тоді теж мала на увазі всі канони і мочила ра**истів без пояснень. Тому Москва підозрює, що інтерв'ю Залужного – це дезінформація, і він готує на серпень-вересень разом із Заходом щось не канонічне. Затверджувати це щось будуть 26 липня на першому засіданні Ради Україна – НАТО, як повідомив Столтенберг. Попередньо обговорювали це щось на Рамштайні 18 липня на наступний день після виходу РФ з "зернової угоди", а до того на саміті у Вільнюсі 11-12 липня.

У Генштабі у герасимова також добре знають, що всі довгі війни ведуться імпульсами і часовий лаг між великими наступами може становити півроку і навіть більше, в залежності від ситуації. Тому некоректно порівнювати Україну та Ізраїль мінімум з двох причин. Усі арабо-ізраїльські війни тривали лише кілька днів, за винятком першої, яку називали війною за незалежність Ізраїлю. Вона тривала з 1947 по 1949 р. "війна на виснаження" 1967-1970 р. не була війною високої інтенсивності.

Друга причина, якби Зеленський був президентом або прем'єр-міністром Ізраїлю, а не України, то давно б давав пояснення парламенту і якимось комісіям про не підірвані мости і про решту, включаючи героїчну, але сумнівну в доцільності оборону Маріуполя. В результаті її в полон потрапило близько 4 тис. прекрасних бійців, в тому числі полк "Азов", який був вкрай потрібен Москві для її фантазій з "денацифікацією". Зараз у Ростові ра**исти проводять фарс типу суду над 24 "азовцями", серед яких 9 жінок.

Москва, дуже ймовірно, привезе 23 серпня якусь каламуть з ростовського судилища на саміті БРІКС в ПАР, який правильніше вже називати самітом "Лаврова і Африки", і буде там накачувати цим "глобальний Південь". Перейменування саміту БРІКС логічно, так як на нього спішно виписують запрошення всім державам Африки. Це викликано тим, що саміт "расея – Африка", запланований у Свято-Ленінграді на 27-28 липня, буде настільки малопредставницьким, що Москва, схоже, вже відмовилася від ідеї провести його. Замість цього вирішила провести в ПАР виїзну зустріч Лаврова з лідерами країн Африки. Саміт "расея-Африка" зі Свято-Ленінграда явно переміщається в Йоганнесбург, і щоб ніхто не заважав там Лаврову сіяти рашизм, ПАР відмовила Макрону і французькій делегації в приїзді на саміт.

Так як Зеленський, на відміну від Порошенка, коли він був президентом, пояснень не дає ні Верховній Раді, ні Генпрокуратурі і на Печерських пагорбах повно нір "кротів", то все це вселяє в Кремль деякий оптимізм. Але з досвіду вторгнення 24 лютого в Кремлі знають, що "кроти" в Україні ненадійні і їх інформація вимагає посиленої фільтрації, якщо не хочеш отримати замість квітів постріл з "Джавеліна".

В результаті, навіть "кроти" не можуть пояснити Кремлю, що насправді відбувається з дефіцитом снарядів в США, з загниванням Заходу і з розпадом України. Тому в Кремлі вже не вірять нікому, ні "кротам", ні аналітичним запискам герасимова, ні філософським есе Дугіна, ні порадам Лаврова і діють методом "втика".

"Хороші росіяни" створили з цього навіть цілу теорію про Путіна і татусів, в які вкладають ті тексти, які він нібито хоче бачити, і про інформаційні бульбашки. У реальності все набагато простіше, кремлівське "Політбюро" потонуло в потоках інформації і дезінформації, заплуталося в своїх планах, стратегіях і бажаннях. В результаті у нього є серйозні проблеми з прийняттям довгострокових рішень і втрачено бачення перспективи. Путін до цього і до татусів не має ніякого відношення, так як помер ще навесні 2015 р. РФ – це галера, яка пливе, сама, не знаючи куди і навіщо, тільки тому, що деякі за інерцією все ще гребуть. При цьому половині команди давно хочеться зійти десь на берег і грунтовно напитися, але заважає загроза великого українського контрнаступу.

Хто такий Сергій Климовський

Сергій Климовський-український історик і блогер, кандидат історичних наук, відомий археолог. Довгий час займався розкопками на території української столиці. Є творцем київського громадського музею"Замкова Гора". У блозі на своїй сторінці у Facebook аналізує питання політики, геополітики, російсько-української війни.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти