"Закінчуються чоловіки" і "призов жінок": чому це не смішно

28 грудня 2021, 19:30оновлено 28 грудня 2021, 20:15
Саме питання військового обліку постало не вчора, але до 2014 року ніхто серйозно питаннями української армії не займався.
женщины в армии
Питання військового обліку жінок в Україні постало не вчора / УНИАН

Поки всі сміялися з "призову жінок", мені, чесно кажучи, було не так смішно. Судячи з цього всього дискурсу, у наших громадян (не просто громадян, а "кращих людей" з фб) якось все погано із розумінням військового призову, стройової та нестройової служби та багатьох інших речей, які мають бути зрозумілими кожному після стількох років війни.

Почнемо з того, що сам факт видання нормативно-правових актів міністром оборони не може не базуватися на відповідній законодавчій базі. Чи є вона у цьому випадку? Звісно, є. Ще у березні цього року ВР ухвалила проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку (№3553).

Характерно, що підтримали його не лише "слуги", але й більша частина ЄС (включно з П. Порошенком), а також половина "Батьківщини" (включно з Ю. Тимошенко).

відео дня

Єдина фракція, яка "принципово" проігнорувала голосування - це ОПЗЖ. Їх, очевидно, українська армія ніколи не хвилювала.

Саме питання військового обліку постало не вчора, але до 2014 року ніхто серйозно питаннями української армії не займався, а далі, мабуть, не вистачало часу. У результаті ми досі маємо украй архаїчну систему цього самого обліку.

Але і архаїчна система передбачала облік жінок окремих професій, які потенційно є важливими у випадку воєнного стану. Наприклад, з часів СРСР абсолютно нікого не дивує військовий облік жінок медичних спеціальностей. І це не означає, що їх хтось має призивати до армії прямо зараз та відправляти воювати, адже мова йде саме про облік для нестройової служби.

Очевидно, є багато професій, які, у випадку широкомасштабної війни, можуть бути потрібні для оборони, та однаково ефективно можуть здійснюватися у тилу як чоловіками, так і жінками. Саме про подібне тилове забезпечення мова реально і йде. І знову ж таки, це не про те, що "закінчуються чоловіки" і тому подібне, а лише про окремі, важливі та потрібні однаково за умов воєнного та мирного стану професії.

читайте такожСвиню заради України не віддам, або Чому багатьох налякав військовий облікЧи розуміють ці очевидні речі "кращі люди" з фб? Думаю, що так. Просто розганяти істерики та залякувати тих, хто не має звички читати закони, набагато цікавіше та веселіше.

Хоча нам реально потрібна серйозна робота з удосконалення військового обліку. Робити його менш бюрократичним, заміняти численні "папірці" на електронний документообіг, перетворювати із чергового "уламку СРСР" на інструмент, що реально міг би допомогти обороні України.

Але, звісно, про це говорити геть не цікаво.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти