Захід готувався до війни з інопланетянами, але не з Путіним

30 квітня 2022, 06:31
Росії вдалося струсити розслаблених буржуїв-як заявами про готовність вдатися до ядерної зброї, так і демонстрацією жахів війни біля кордонів Європи.
Україна США
Заходу знадобився час, щоб зрозуміти , на що здатна Росія / УНІАН

Новини останнього часу зміцнюють впевненість у тому, що Україна здобуде перемогу. Однієї обставини, що правда на нашому боці і добро мало б перемагати зло, замало. А коли на нашому боці ще й провідні країни світу, на частку яких припадає левова частка глобального ВВП, і коли наше добро оснащується відповідними кулаками, надія "перемочь" поставляється на солідний фундамент.

Звичайно, якби вся ця рішучість Заходу вкластися в українську перемогу проявилася пару місяців тому, справи б ішли інакше, безліч людських життів було б збережено, кількість руйнувань було б куди меншим, та й, хто знає, може, Кремль вже і згорнув би свою горе-"спецоперацію" з огляду на її повну безперспективність. Поки ж, за інерцією первісного замаху і через вбивчу впертість верховного начальства, російські солдати продовжують вбивати і вмирати.

Чомусь західним лідерам знадобився час, щоб переконатися, що війна — це війна, і що на ній гинуть не тільки дорослі, а й діти, і що Росія – Це не про точкові удари по "об'єктах військової інфраструктури", а про випалену землю і зруйновані міста, про тортури, зґвалтування, мародерство і страти цивільного населення. Ну і, звичайно, зіграла свою роль готовність українців рвати загарбників зубами і вміло бити застарілою радянською зброєю. Робота ЗСУ вразила, і тепер нам допоможуть більш сучасною зброєю. Тим більше, що самі не готові його застосовувати.

відео дня

При тому, що визнання військової могутності НАТО і, ширше, Заходу є загальним місцем, величезна дистанція між цим абстрактним фактом і задіянням потужності на практиці. Участь окремих підрозділів у військових діях в останні роки, скоріше, посилювала пацифізм західного суспільства. Дорогі і малорезультативні, якщо не сказати провальні війни в тисячах кілометрів від Батьківщини при відчутті повної безпеки будинку ніяк не стимулювали стурбованість громадян рівнем власної захищеності.

Потрібно сказати, Росії вдалося розшевелити розслаблених буржуїв - як заявами про готовність за нагоди вдатися до ядерної зброї, так і демонстрацією жахів війни буквально біля кордонів "безпечної" Європи. Країни Балтії і Польща зреагували гостріше і раніше за інших, історична пам'ять зробила свою справу. А там підтягнулися і інші.

Якщо судити по голлівудському мейнстріму, Захід готувався до війни або з інопланетянами, або з якимись футуристичними франкенштейнами, створеними на основі штучного інтелекту. Виявилося ж, що загроза виходить від людини, що впала в архаїку і втратила всіляке уявлення про реальність, і мільйонів його підданих, немов позбавлених волі. Тобто війна йде з людьми, поламаними у своїй моральній основі і вельми неміцними інтелектуально, а не з вийшли з підпорядкування хитромудрими роботами або андроїдами. Позбавлена емпатії людина як і раніше небезпечніше для homo sapiens, ніж фантастичні машини.

Що ж стосується пацифізму, в новому світі, який буде вибудовуватися після цієї війни, пацифізм потрібно буде спеціально культивувати, але не шляхом витіснення війни з поля уваги, а саме як постійну готовність до війни, до її запобігання на далеких підступах. Як систему інститутів забезпечення миру, засновану на категоричній рішучості не допустити війну, використовуючи всі необхідні кошти.

Брюсу Лі приписують вислів, що найкращий бій той, який не відбувся. Це не про боягузливе або надобережне уникнення боротьби. Це про здатність виграти, не вдаючись до своїх нищівних можливостей, але спираючись на тверде усвідомлення, що вони існують. Цього разу Захід продемонстрував свою вразливість, при всій потужності йому не вийшло війні запобігти, і Україні доводиться відбиватися за всіх. Вона відіб'ється. Ми відіб'ємося. Але уроки війни цього разу всім треба б вивчити, хоча, здавалося, двадцятого століття було достатньо.

slovoidilo.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти