Захід не "затягує" війну - він просто не був до неї готовий

11 листопада 2022, 09:05
Допомога Україні дається "дозовано" тому, що на Заході не вистачає потужностей для виробництва потрібної кількості зброї.
ВСУ, війна, українські військові
Військові поставки Україні вельми серйозні / 10-та гірничо-штурмова бригада

Розмови про те, що Захід вже давно міг закінчити цю війну, – це міф. Таке ж сприйняття було у жителів Близького Сходу щодо американської могутності: коли почалася війна в Сирії, там теж багато хто думав, що зараз США прийдуть і все швидко закінчать. Але цього не сталося.

Вважати, що Америка всесильна, – це помилкове сприйняття. Насправді все не зовсім так. По-перше, у ресурсних можливостей США є межа. По-друге, для Штатів ключове питання – навіщо їм втручатися. І тут справа не в конспірології. У США є свої інтереси, які необов'язково повинні означати окупацію Росії і її розгром – все те, що ми маємо на увазі, коли говоримо про сценарій тотальної перемоги України.

відео дня

Допомога дається "дозовано" тому, що на Заході не вистачає потужностей для виробництва потрібної кількості зброї. До того ж деякі види озброєнь не передаються, оскільки це чутливі західні технології, з якими не вміє поводитися українська армія, та й Штати бояться передавати ці технології, щоб вони не потрапили в руки ворога. Крім того, Сполученим Штатам самим потрібна зброя, особливо це стосується Європи. Тому що в останнє десятиліття витрати європейських країн на оборону і армію урізалися.

Нинішня ситуація - це не так, як було між Першою і Другою світовими війнами, коли всі країни були накачані зброєю, всі були готові до війни. Зараз все інакше. Європа взагалі не була готова до цієї війни, і європейці тільки зараз почали запускати програми переозброєння, наприклад, Німеччина, і цей процес займе кілька років.

У нас чомусь вважають, що танки від Заходу стояли на навантаженні і були готові в будь-який момент відправитися в Україну. Але це не так - у Заходу нічого не було готове. Тому і ленд-ліз запускали півроку в США: приймали цей закон всю весну, прийняли, чекали до жовтня і ніби як запустили.

Тому тут справа не в конспірології.

Втім, Захід не поспішає втручатися у війну своїми силами, тому що ця ідея не має підтримки громадської думки в США. На Заході не хочуть і бояться ядерної війни. А пряма участь Заходу у війні, як там вважають, означатиме ядерний удар з боку Росії.

Крім того, в США не знають, що далі робити з Росією. На це питання у них поки що немає відповіді. Для них неочевидно, чи потрібно завдавати локальної поразки Росії або потрібно довести ситуацію до повалення Путіна. Ще ж питання - хто прийде до влади після повалення Путіна, на кого можна спиратися потім в Росії.

Дуже багато питань, на які на Заході немає відповіді, і з цієї причини вони дуже обережні в окремих питаннях.

Хоча, мушу зазначити, на відміну від весни, військові поставки Україні вельми серйозні – це безпрецедентні масштаби та обсяги допомоги. Тому їх не варто недооцінювати.

Ілія Куса, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти