Запаси Росії закінчуються, або Російська економіка невблаганно мчить до катастрофи

19 квітня 2022, 06:39
Вже в другому кварталі Росія почне відчувати всі "радощі" життя під санкціями.
У червні-липні економіка країни увійде в смугу вкрай жорсткої кризи
Запаси Росії закінчуються, і вже з другого кварталу в російській економіці почнеться катастрофа / newizv.ru

Заява Набіулліної виглядає набагато інформативнішою за всі заяви Путіна, навіть якщо їх спробувати підсумувати. А вона повідомила наступне: "Період, коли економіка може жити на запасах, небезкінечний. І вже в другому-на початку третього кварталу ми увійдемо в період структурної трансформації та пошуку нових моделей бізнесу. Наша економіка вступає у непростий період структурних змін, пов'язаних із санкціями. Як я вже сказала, санкції в першу чергу позначилися на фінансовому ринку, але зараз вони почнуть все більше позначатися на економіці".

Сказане означає вельми невтішну оцінку перспектив.

Перше. Квітень – це другий квартал поточного року. Найближчим часом – не пізніше травня-початку червня – основні складські запаси по критично важливих позиціях закінчаться.

відео дня

читайте такожРозчавити Росію буде простіше, ніж СРСР: чому путінська РФ незрівнянна з Радянським Союзом

Друге. У червні-липні економіка країни увійде в смугу вкрай жорсткої кризи, викликаної тим, що структурна перебудова економіки буде багато в чому стихійною. Як каже сама Набіулліна, буде йти пошук нових моделей. Простіше кажучи, сьогодні їх немає, а тому доведеться шукати навпомацки, методом проб, помилок і неодноразового наступання на граблі. Ніякого плану переходу сьогодні немає. Був би план, не потрібен би був "пошук".

І третє. Катастрофа фінансового ринку – це практично дрібниці у порівнянні з тим, що почне відбуватися в реальній економіці. Якщо грошима ще можна маніпулювати, то виробництво товарів і послуг – річ більш конкретна. Її можна помацати і побачити за маркерами і показниками.

Але головне тут, звичайно, друге. До санкцій економіка виявилася не готова, структурна трансформація (зазначу тут саме "структурна" – тобто, базову модель, яка повністю збанкрутувала і каменем тягне країну на дно, ніхто переглядати не збирається) ще тільки відбуватиметься. При цьому ключові протиріччя економічної (а слідом за нею політичної та соціальної) системи, відповідальні за катастрофічний стан справ, залишаються недоторканними. Що робить структурні потуги безперспективними за визначенням.

читайте такожРосія намірилася зжерти Україну по шматках: чого чекати від битви за Донбас

Змінити економічну парадигму просто. Потрібно поставити одну-єдину задачу: припинити розкрадати країну, злодійство оголосити злочином, всіх злодіїв усунути з влади. Це ще не зміна, але це необхідна умова для їх проведення. І звичайно, люди, які і створили цю систему, самі себе не усунуть. А тому ключова проблема так і залишиться невирішеною при будь-яких "структурних трансформаціях". До усунення з влади касти корупціонерів, зрадників і гангстерів всіх штибів. Тобто – практично всієї владної вертикалі.

Ель Мюрид, військовий експерт, блогер

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти