Записки зі Стамбулу: чому Україна ризикує отримати новий Будапештський меморандум

30 березня 2022, 16:16
Найоптимальніший варіант для України - нейтральний статус під сильні гарантії і без будь-яких обмежень для нашого ВПК або політики.
Переговори РФ і України
Переговори РФ і України в Стамбулі можна буде вважати такими, що відбулися, якщо Росія почне виконувати озвучені на них умови / Reuters

З приводу "стамбульських записок". Інакше я назвати їх поки що не можу. Все таки, ніякого договору або проекту договору поки що немає.

Так от.

В цілому, як ідея, звучить все непогано. Як на мене, це оптимальний варіант для нас - нейтральний статус під сильні гарантії і без будь-яких обмежень для нашого ВПК або політики.

відео дня

Однак лише за умови, що все сказане дійсно буде виконуватися, особливо з боку Росії.

Є купа питань, на яких Немає відповідей, починаючи від того, чи дійсно російські війська покинуть Херсонську, Запорізьку області і частину Донбасу, захоплену після 24 лютого, і закінчуючи питаннями з гарантіями безпеки.

Головне - це, звичайно, як будуть виписані механізм гарантій, відповідальність сторін, військові зобов'язання сторін, терміни виконання цих гарантій, ситуації-тригери, тощо. Знаючи, як росіяни вміють грати в семантику і орфографію в договорах, від яких потім не відчепишся, треба бути дуже уважними до деталей, щоб випадково не отримати на виході Будапешт 2.0.

Варто почекати переговорів за участю зовнішніх гарантів. Це буде цікаво. Не забуваємо, що наша війна - не тільки суто наша справа, тому як Україна фігурує в ряді вимірів міжнародної політики і залежить від порядку деяких держав.

Двосторонні консультації про Крим і Донбас протягом 15 років - це не зрада, і не перемога. Так, питання виносяться за дужки, ресурсів зараз повертати ці території немає. Однак, по-перше, Росія вперше погодилася обговорювати статус Криму. По-друге, за 15 років може статися все, що завгодно, в тому числі в самій РФ.

читайте такожНаживка для Путіна: чим закінчилися переговори в СтамбуліНа даний момент не беруся нічого прогнозувати. Бойові дії тривають, фіксації позицій сторін на фронті немає, припинення вогню немає, всіх гуманітарних коридорів немає, обміну полоненими майже немає, репресії росіян на окупованих територіях тривають.

Наступні 2 тижні дадуть розуміння, чи була ця розмова серйозною або це просто начерки, які назавжди залишаться в пам'яті просто як "записки зі Стамбула".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти