Затяжна війна: що може стримати Росію

4 червня 2022, 10:17
Росія хоче тягнути час, примушувати всіх до беззмістовних переговорів. Тому що російське керівництво розуміє, що військової перемоги РФ вже не здобуде.
Затяжна війна: що може стримати Росію
Україна налаштована здобути військову перемогу / УНІАН

Перебіг війни найближчим часом залежатиме від ситуації на фронті. Тут позиція проста, і українське керівництво її не приховує – Україна налаштована здобути військову перемогу, тому що тільки вона на даному етапі передбачає звільнення окупованих територій. Будь-який інший варіант буде неприйнятним для українських громадян.

Але для цього Україна повинна отримати відповідний рівень допомоги Заходу. Для того, щоб Україна могла перейти в контрнаступ, ми повинні отримати набагато більше озброєнь. Саме про це нещодавно говорив Зеленський у Давосі, адже тільки в артилерії на Донбасі перевага Росії у 20 разів більша.

Тому Україна очікує, що ленд-ліз запрацює в повному обсязі і дозволить за кілька місяців принципово змінити ситуацію в контексті співвідношення сил і озброєнь, що дозволить Україні перейти в контрнаступ і розгромити ворожі війська. Це, в свою чергу, змусить Росію визнати це. Зараз в Україні воєнний стан продовжено до кінця літа і, відповідно, вже восени можна буде говорити про результати цієї діяльності.

відео дня

Якщо ж поставок зброї не буде, це означатиме затягування війни і тоді ситуація стане значно менш прогнозованою. Але є один важливий фактор – санкції проти Росії, про які українська влада говорить постійно. Найбільш дієві – це ембарго на енергоресурси РФ. В першу чергу – на нафтові як основне джерело російських доходів. З газом ситуація дещо складніша, адже всі розуміють, що спочатку потрібно диверсифікувати потоки, але також потрібно, щоб і Європа планомірно відмовлялася від російського газу в найкоротші терміни.

Все це, разом із транспортними обмеженнями, такими як заборона на захід російських кораблів в європейські порти, завдасть болючого удару по економіці РФ і знизить можливості Росії продовжувати цю війну. Якщо все це реалізується, Україна здобуде військову перемогу, після чого її доведеться формалізувати.

При цьому затягування конфлікту не означатиме капітуляцію України, тому що вона в цьому не зацікавлена. З іншого боку, це передбачатиме ускладнення ситуації в світі, з точки зору поставок продуктів харчування і того, що світ буде занурюватися в кризу.

читайте такожСто днів війни з Росією – коли настане мир і які шанси України на перемогуСаме на це і розраховує Росія – вона хоче максимально тягнути час, примушувати всіх до беззмістовних переговорів. Тому що російське керівництво розуміє, що військової перемоги в тому вигляді, в якому воно її представляло, Росія вже не здобуде. Тому російські війська будуть і далі наступати, знищувати українські міста і намагатися таким чином заявити про свої чергові перемоги. Але кардинально це ситуації не змінить.

Петро Олещук, політолог, викладач Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти