У стилі товариша Сталіна: що не так з ідеєю про висадку мільярда дерев

8 червня 2021, 20:11
Якщо президент дійсно хоче зайнятися порятунком українського лісу, то потрібно рятувати ті ліси, які вже є, а не садити те, що може не вирости.
Зеленський
Зеленський запропонував висадити один мільярд дерев протягом трьох років / УНІАН

Висадка одного мільярда дерев - це дурна ідея. Тому що неясно одразу кілька речей. По-перше, чому один мільярд, а не 10? По-друге, незрозуміло, де брати саджанці і де їх садити. У луках, полях і знищувати останні степи?!

Але найголовніше -невідомо, хто ці саджанці доглядатиме. Посадити таку кількість дерев - це ж не висадити пару троянд під Офісом президента. Саджанці потрібно прополювати, проріджувати, а лісова охорона, яка має повноваження цим займатися, не має державного фінансування і знаходиться на комерційному забезпеченні.

На цьому тлі не меншою дурістю виглядає і заява Зеленського про збільшення площі лісів до 1 мільярда гектарів. Саджаний ліс нормальним лісом ніколи не буде - він буде горіти, сохнути, його з'їдять короїди і 100-річних дерев з нього залишиться дуже мало.

відео дня

Якщо президент дійсно хоче зайнятися порятунком українського лісу і зробити щось реальне, то потрібно рятувати ті ліси, які вже є, а не садити те, що може не вирости.

читайте також"Лиса" сировинна Колонія: чим Україні загрожує скасування мораторію на вивезення лісуДля початку, було б непогано запросити фахівців, які б порадили місця для нової висадки дерев. В Україні є занедбані з 90-х років поля, де ліс давно засіявся самосівом. І замість того, щоб витрачати гроші на нові посіви, було б простіше за допомогою змін у Держгеокадастрі відвести ці території під ліс. Бо поки виходить так, що в Україні рубають 100-річні дубові, букові, грабові ліси і водночас під лінійку намагаються висадити сосну. Такий підхід - це те ж саме, що спати з гумовою жінкою.

Україна просто не готова до таких речей. Тому це - чергова дурість людини, яка ніколи не займалася господарськими справами, а як і раніше вважає, що працює в 95 кварталі, а вся країна - це його глядачі.

Те, що пропонує Зеленський – це хвороба дилетантів. Вони не розуміють, що потрібно працювати системно і кожен день, а не створювати величезні проекти в стилі товариша Сталіна – міняти русла річок, створювати величезні станції, будувати залізницю на Північний полюс, топити льоди тощо.

Сталін та інші з ним не мали освіти. Зеленський теж нічого не розуміє в подібних речах, а тому не може адекватно оцінювати ситуацію. Щоб втілювати такі проекти, потрібно спочатку запустити систему, а вона у нас розвалена, і такі проекти ні до чого доброго не призведуть - ліс згорить, гроші будуть викинуті в повітря, а Зеленський втратить останніх шанувальників.

Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру, Заслужений природоохоронець України, еколог, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти